– Håndhilsing avgjør ikke om du er god muslim

Mohammad Usman Rana vektlegger at det tradisjonelt blant muslimer har vært uvanlig å håndhilse på det motsatte kjønn.
Mohammad Usman Rana vektlegger at det tradisjonelt blant muslimer har vært uvanlig å håndhilse på det motsatte kjønn. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mohammad Usman Rana mener samtidig at håndhilsing ikke bør bli sett på som en markør for vellykket integrering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagsavisen skrev om småbarnsfaren «Josef» som mistet jobben sin på Ekeberg barneskole, fordi han nektet å håndhilse på kvinner. Saken har skapt storm i kommentarfeltene. Mange er provosert over det de mener er mangel på respekt fra mennesker som ikke vil håndhilse, en handling de oppfatter som en sentral del av norsk kultur.

Men hvorfor velger noen muslimer å ikke håndhilse på motsatt kjønn?

Regel om fysisk kontakt

Mohammad Usman Rana er forfatter av boka «Norsk islam: hvordan elske Norge og Koranen samtidig» og ekspert på vestlig og norsk islam.

– Tradisjonelt blant muslimer er det uvanlig at mennesker av motsatt kjønn håndhilser på hverandre. Det er både religiøse og kulturelle årsaker til det, men det handler ikke om at det ene kjønnet er rangert høyere enn det andre. Det handler om regelen om fysisk kontakt mellom kjønnene, forteller Rana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil ikke kommentere om han selv håndhilser på kvinner eller ikke.

– Det er en del teologer med stor autoritet som mener at dersom en av motsatt kjønn rekker fram hånden, kan man håndhilse for å unngå å skape en flau og ukomfortabel situasjon, særlig hvis man bor i et land der det blir sett på som uhøflig ikke å håndhilse. Det vil si at disse ikke ser på det å håndhilse som noe graverende. Med andre ord definerer ikke slik håndhilsning alene om man er en god eller dårlig muslim, sier Rana.

Han mener det er viktig at arbeidsgivere og storsamfunnet ikke politiserer håndhilsingen så mye. Det bør ikke bli sett på som en sentral markør for vellykket integrering eller ikke, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Håndhilser ikke på kvinner – mistet jobben

– Må senke skuldrene

– Vi må huske på at hilsemåter er dynamiske og kulturelt betingede. Blant andre ikke-muslimske kulturer er det også uvanlig å håndhilse på tvers av kjønn eller håndhilsing i det hele tatt. For øvrig har det siste tiåret blitt vanligere å gi hverandre en klem i Norge. Det var ikke vanlig på 90-tallet. Jeg tror derfor at også storsamfunnet må senke skuldrene litt og ta høyde for at folk hilser på ulike vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er du uenig i påstanden om at dersom man nekter å håndhilse på motsatt kjønn så viser man ikke respekt?

– Jeg kan forstå at det kan bli sett på som uhøflig å ikke håndhilse, selv om det ikke er hensikten til de som ikke håndhilser. Derfor er dette vanskelig, og de som ikke håndhilser må i det minste forklare hensikten bak dette og hilse på en annen høflig måte. Jeg tror at i veldig mange yrker kan man klare seg uten å håndhilse, og rent hygienemessig kan det være fornuftig, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lignende sak

Dagsavisen fortalte i gårsdagens avis at «Josef» (ikke hans egentlige navn) har klaget saken og skolen – og Nav – inn for Diskrimineringsnemnda. Skolen har svart i et brev til nemnda at et «krav om å kunne håndhilse på personer av begge kjønn er en forutsetning for alle som skal arbeide i det norske skolesystemet». Josef mener skolen ikke har gitt ham et reelt valg for å beholde jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskrimineringsnemnda har ikke tidligere behandlet noen problemstilling helt lik den i Josefs sak, men daværende Likestillings- og diskrimineringsnemnda behandlet en lignende sak i 2010.

– Her var problemstillingen hvorvidt klager kunne anses diskriminert da hun ble fratatt et frivillig ulønnet verv. Klager hadde påstått at dette skyldtes hennes etniskbestemte måte å hilse på. Nemnda fant det imidlertid ikke bevist at det var årsakssammenheng mellom fratakelsen av det ulønnede vervet og hennes hilsemåte. Det var i denne saken derfor ikke aktuelt å ta endelig stilling til hvorvidt en fratakelse av et verv på grunn av en etniskbestemt hilsemåte, måtte anses i strid med diskrimineringsregelverket, forklarer Ashan Nishantha, direktør i Diskrimineringsnemnda.

Nemnda opplyser at de sannsynligvis vil behandle de to klagene fra Josef i oktober, og at den endelige avgjørelsen vil være klar i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Riktig at han mistet jobben

– Vi har full forståelse for «Josef»

Dagsavisens tok tirsdag turen til Grønland for å prøve å finne noen muslimer som vil uttale seg om håndhilsing på det motsatte kjønn.

Det skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt. Bare noen få stoppet opp, og de fleste av dem gikk så fort de fikk høre om temaet vi ønsket å snakke om.

Men to unge jenter ville gjerne snakke om islam og håndhilsing mellom kjønnene.

Kamaria Hussein og Fatima Al-Hemdany. Foto: Jantra Hollum
Kamaria Hussein og Fatima Al-Hemdany. Foto: Jantra Hollum

Kamaria Hussein (19) og Fatima Al-Hemdany (19) forteller at de er godt kjent med temaet fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke nødvendig for «Josef» å håndhilse på kvinner for å gjøre jobben sin på en god måte. Man kan skape vennskap og tillit på andre måter. Det finnes jo flere muslimske leger som ikke håndhilser på pasienter av motsatt kjønn, sier Hussein.

Jentene selv håndhilser begge på menn.

– Jeg føler ikke at dette er et stort problem i samfunnet, og jeg føler ikke det er et behov for å blåse det opp så veldig. Man skaper heller et problem da, sier Hussein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan hadde dere opplevd det hvis en mann nektet å håndhilse på dere?

– Det er helt greit, vi har full forståelse for det, sier Al-Hemdany.

– Riktig at han mistet jobben

Reagerer: Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen. Foto: FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN
Reagerer: Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen. Foto: FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN

Frode Jacobsen (Ap) reagerer kraftig på at en lærer nektet å håndhilse på kvinner.

Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti, mener det er en selvfølge at man håndhilser på begge kjønn når man jobber i Osloskolen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vanskelig å ta seriøst

– For meg er det helt selvsagt og opplagt at lærere håndhilser på alle når man er i kontakt med foreldre, andre omsorgspersoner og kolleger, sier Jacobsen.

Han utdyper:

– Jeg har selv tre barn i skolen, og det er klart at når vi kommer på foreldremøter eller er på skolen i andre sammenhenger, så er det vanskelig å ta en lærer seriøst hvis han ikke vil håndhilse på kona mi.

Han legger også vekt på at det er andre aspekter ved saken som må håndteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det at vedkommende har hatt vonde opplevelser på skolen og vært utsatt for vold og uakseptabel oppførsel skal ikke skje. Jeg er glad skolen har tatt tak i det, sier han, men legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at det ikke er noe tvil om at Oslo kommune må sette krav om at våre medarbeidere skal møte barnas foreldre og andre de møter i sin arbeidsdag med respekt.

Les også: Håndhilser ikke på kvinner – mistet jobben

Respektløst

– Du mener at man ikke kan vise respekt hvis man ikke håndhilser?

– Nei, jeg synes ikke man viser respekt hvis man ikke håndhilser på barnets mor eller kvinnelige kolleger. Sånn kan vi ikke ha det.

Les også: – Håndhilsing avgjør ikke om du er god muslim

– Så du mener det var riktig at han mistet jobben sin?

– Ja jeg mener det er riktig at han mistet jobben sin. Man har ikke rett til å jobbe i Osloskolen hvis man ikke viser respekt for de man omgås med i jobben sin.

Denne saken ble opprinnelige publisert hos Dagsavisen.no