Cuba ber sin utvandrede befolkning om synspunkter på ny grunnlov

Cuba er et land i rask utvikling. Nå vil de for første gang inkludere sin utvandrede befolkning i en politisk prosess. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix
Cuba er et land i rask utvikling. Nå vil de for første gang inkludere sin utvandrede befolkning i en politisk prosess. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Cubas nye grunnlov skal debatteres, får de 1,4 millioner cubanerne som har utvandret fra landet, politisk innflytelse for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et utkast til den nye grunnloven ble i juli godkjent av landets nasjonalforsamling. Fra 13. august til 15. november vil utkastet bli gjenstand for offentlig debatt, og det er i denne sammenheng at myndighetene ber om innspill fra den utvandrede befolkningen.

– Dette er en enorm utvikling i historien om vårt lands revolusjon, sier Ernesto Soberon, som leder et direktorat for cubanske utvandrere. Direktoratet er underlagt utenriksdepartementet i landet.

De 1,4 millioner cubanerne som nå vil få politisk innflytelse, bor i omkring 120 ulike land, men et klart flertall har flyttet til USA, Spania, Mexico eller Colombia. Det er ennå uklart om de også vil få stemmerett når den nye grunnloven skal vedtas ved folkeavstemning.

Fra 1959 til 1975, da Fidel Castro satt med makten, ble cubanere som forlot landet, ansett som svikere.

Omkring 8 millioner av totalt 11,2 millioner cubanere er over 16 år og har dermed stemmerett.

Landets nåværende grunnlov ble vedtatt i 1976.