Löfven mener drap på mann med Downs syndrom er dypt tragisk

Blomster og hilsninger er lagt ned på stedet der en 20-årig mann ble skutt og drept av svensk politi torsdag morgen. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix
Blomster og hilsninger er lagt ned på stedet der en 20-årig mann ble skutt og drept av svensk politi torsdag morgen. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller saken der en mann med Downs syndrom ble skutt og drept av politiet, for dypt tragisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør veldig, veldig vondt. Jeg kan selvfølgelig ikke kommentere ettersom en etterforskning fortsatt må gjøres, men det er så dypt tragisk, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

Regionspolitisjef Ulf Johansson i Stockholm fylke kom også med sin første uttalelse om saken fredag. Han kaller det for «en forferdelig hendelse», men han går ikke så langt som til å beklage.

20-åringen, som også led av autisme, ble skutt og drept av politiet i Vasastan i Stockholm i 4-tiden torsdag morgen etter at han hadde rømt hjemmefra. Han bar da på en gjenstand som svenske medier beskriver som en leketøyspistol.

– Tanker til familie og politifolk

På politiets hjemmeside skriver Johansson at hans tanker går til familien og de pårørende, og at han har «stor forståelse og respekt for at det som har skjedd, vekker svært sterke følelser».

Han går ikke inn på hva som skjedde, og kommer heller ikke med en beklagelse, men understreker at politiet av og til må ta svært vanskelige beslutninger på få sekunder i pressede og uklare situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Med all respekt for familien til den døde går mine tanker selvfølgelig også til politifolkene som var innblandet i denne hendelsen», skriver Johansson.

Les mer: – Han kunne ikke snakke, han kunne bare si mamma

Flere løsnet skudd

Statsadvokat Martin Tidén ved spesialenheten som etterforsker saken, bekreftet fredag at flere politifolk løsnet skudd da 20-åringen ble skutt i hjel.

«Mannen hadde en våpenlignende gjenstand, og da politifolkene opplevde situasjonen som truende, åpnet man ild», skriver han i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen politibetjenter er foreløpig siktet, men det er blitt innledet en etterforskning for å fastslå om det ble begått tjenestefeil. En slik etterforskning tar vanligvis flere uker, ifølge Tidén.

Leter etter flere bevis

Fredag sperret politiet igjen av åstedet ettersom kriminalteknikere skulle lete etter flere bevis. Ifølge en talsmann for politiet er det gjort nye funn, men han vil ikke oppgi hva det er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I svenske medier sirkulerer det nå opplysninger om at politiet ble kontaktet av en kvinne som sa at hennes bevæpnede og voldsdømte ekskjæreste var på vei for å skade henne. Politisjefen vil ikke kommentere disse opplysningene.

Aftonbladet skriver at tre politifolk skjøt 20-åringen. Avisen har også publisert bilder av det som skal være leketøyspistolen som han holdt da han ble drept.