Sandberg: Jeg skulle ikke tatt med jobbtelefon til Iran

Den tidligere etterretningssjefen Ola Kaldager mener Per Sandberg burde ha vist mer varsomhet i forbindelse med Iran-saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Den tidligere etterretningssjefen Ola Kaldager mener Per Sandberg burde ha vist mer varsomhet i forbindelse med Iran-saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) innrømmer at han ikke opererte i tråd med sikkerhetsrutinene da han tok med seg jobbtelefon til ferie i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, skriver Per Sandberg i en epost til Dagbladet torsdag.

Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen. Bilder han har delt på sosiale medier viser at han blant annet sto på vannski.

Hadde med saksbehandlingssystem

Avisa har spurt om Sandberg hadde installert departementets saksbehandlingssystem på telefonen, noe kommunikasjonssjef Martine Røiseland bekrefter var gjort.

Dagbladet kjenner til at saksbehandlingssystemene i departementene normalt kan brukes til å lese pågående saker til behandling, utkast til regjeringsnotater og ferdige regjeringsnotater. Disse er konsekvent unntatt offentlighet og berører ofte politisk sensitive saker. Saksbehandlingssystemet inneholder også andre sensitive dokumenter som vil være av stor interesse for uvedkommende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere etterretningssjef Ola Kaldager mener Sandberg burde vist mer varsomhet. At en sittende statsråd tar med seg sin private mobiltelefon til et land som er kjent for sin omfattende spionasje på vestlige land, finner han svært oppsiktsvekkende.

– Det er standard når man jobber i det offentlige å la sin private mobil ligge igjen hjemme. Særlig når man innehar posisjoner i departement eller forsvar, sier Kaldager til Fiskeribladet. Kaldager var tidligere leder for den norske etterretningsgruppen E 14.

Kan ha blitt brukt i spionasje

Sandbergs kontakt med det norsk-iranske miljøet kan dessuten gjøre ham til en viktig brikke i Irans overvåking av eksiliranere, tror Kaldager.

Land i Midtøsten er fullt på høyde med Vesten når det gjelder moderne spionasjeteknologi. Mobil og PC er svært enkelt å få tilgang til, sier Kaldager.

I intervjuet hevder Kaldager at Iran driver omfattende overvåking av iranere i Norge, blant annet fordi de er opptatt av dem som kritiserer regimet. Derfor mener han at en statsråd som har kontakt med iranere i Norge kan være interessant i en eventuell overvåking.