Sosialisme er ikke lenger et banneord i USA – og det er skremmende for noen

Alexandria Ocasio-Cortez under et politisk samling i New York.
Alexandria Ocasio-Cortez under et politisk samling i New York. Foto: Spencer Platt / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemstallet i Democratic Socialists of Amerika har hatt en eksplosiv økning, fra 6000 til 47 000, siden Trump kom til makten. Og selv de konservative har problemer med å forklare hvorfor gratis utdannelse og helsetjenester er et dårlig konsept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Arwa Mahdawi
Spaltist i The Guardian.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er et morsomt spill du kan leke med en amerikaner som heller mot politikkens høyreside: Si ordet «sosialisme» og tell hvor mange sekunder det tar før vedkommende roper «VENEZUELA» til svar. Det er uklart hvor mange konservative amerikanere som greier å peke ut Venezuela på kartet, men de er ivrig etter å fortelle deg at det plagede landet er et skinnende eksempel på hvorfor sosialisme aldri kommer til å fungere, i hvert fall ikke i USA.

Et nylig eksempel på hvor bananas republikanere blir bare man nevner S-ordet, kom i forrige uke, i form av Meghan McCain. Datteren til presidentkandidaten i 2008, John McCain, fikk nærmest sammenbrudd på talkshowet The View, da den 28 år gamle sosialisten Alexandria Ocasio-Cortez ble diskutert.

Ocasio-Cortez vant nylig et sete i kongressen.

Joy Behar, en av programlederne på The View, nevnte at Ocasio-Cortez sin plattform, som inkluderer hårreisende forslag som betalt sykefravær og helsetjenester for alle, høres ut som en ganske god idé.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McCain, som også er programleder skrek ut at slike holdninger «får hodet hennes til å eksplodere».

Det tok McCain, hvis foreldre er verdt mer enn 200 millioner dollar (som hovedsakelig er arvet), 20 sekunder å trekke frem Venezuela som et eksempel på hvorfor sosialisme er en dårlig ide, og kapitalisme er bra. For å underbygge argumentet sitt siterte hun Margaret Thatcher: «Før eller siden går du tom for andre folks penger». McCain, som hele livet har nytt godt av penger hun ikke selv har tjent, konkluderte med følgende: «At sosialisme normaliseres gjør meg stiv av skrekk! Enkelte av oss ønsker ikke at sosialisme skal normaliseres her i landet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har McCain rett. Mange mennesker, folk som er så rike at de ikke husker hvor mange hus de eier (slik som John McCain en gang gjorde), ønsker ikke at ideen om at rikdom skal fordeles på de mange, og ikke de få, skal bli normalisert i det hyper-individualistiske USA, hvor ulikhetene blir stadig større. Dessverre for dem har holdningen til sosialisme endret seg kraftig i Amerika, et land som lenge skilte seg fra andre industriland ved at det ikke hadde en betydelig sosialistisk bevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialisme er ikke lenger et stygt ord i USA, i hvert fall ikke blant unge mennesker, som har atskillig blekere utsikter økonomisk sett, enn de foregående generasjonene.

Det er ikke overraskende at spørreundersøkelser viser at såkalte millenials i stadig større grad trekkes mot sosialisme, og blir stadig mer skeptiske til kapitalisme.

Det som av enkelte kalles «millenial-sosialisme» blir stadig mer populært i USA, og sprang ut fra Occupy Wall Street-bevegelsen i 2011. Bevegelsen fikk vind i seilene etter presidentkampanjen til Bernie Sanders, og seieren til Ocasio-Cortez tidligere i år ga ytterligere bensin på bålet. Medlemstallene i Democratic Socialists of America (DSA) gjenspeiler denne trenden. DSA ble grunnlagt i 1982, og medlemstallet har ligget relativt stabilt på rundt 6000 siden starten. Etter valget i 2016 økte imidlertid medlemstallet kraftig, til 11 000 betalende medlemmer i desember 2016, og etter at Trump inntok Det hvite hus har interessen for DSA fortsatt å stige. En talsmann for organisasjonen uttalte at de nådde 47 000 medlemmer i forrige uke, og har «opplevd den kraftigste økningen i organisasjonens historie, etter Ocasio-Cortez sin seier».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de mest synlige ringvirkningene av den økende interessen for sosialisme blant unge mennesker i USA, er at de konservative tvinges til å sette ord på hva som er så negativt med et system som er mer basert på likhet. Ofte ender dette nærmest i en parodi. En skribent for det ultra-konservative nettstedet The Daily Caller deltok nylig på et møte for tilhengere av Alexandria Ocasio-Cortez. Skribenten kunne rapportere følgende, tilsynelatende uten et snev av ironi: «Jeg så noe som gjorde meg vettskremt. Jeg så hvor lett jeg, som forelder, kunne ha akseptert ideen om at barna mine fortjener helsetjenester og utdannelse.» Barn som fortjener helsetjenester, kan du forestille deg noe sånt! Veien er jo kort fra å tilby helsetjenester til alle, til plutselig å ende opp som Venezuela.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.