Tidenes laveste lyttertall på radio: – DAB er årsaken

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs radiosjef Jon Branæs mener omleggingen fra FM til DAB+ har skylden for tidenes laveste radiolyttertall i Norge. For første gang er radiolyttingen under 50 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Omleggingen fra FM til DAB+ for de nasjonale radiokanalene er den viktigste årsaken til lavere lyttertall i sommer enn tidligere. Effekten har gjort seg gjeldende i hele år, men fram til sommeren så vi en jevn framgang, med unntak av under NRK-streiken, sier Branæs til ABC Nyheter.

Sist torsdag kom den foreløpig siste statistikken for nasjonale lyttertall på radio. Den viser at radiolyttingen i Norge har under 50 prosent oppslutning, noe som er historisk lavt ifølge nettstedet Radionytt.

Fakta om overgangen til DAB-radio i Norge

* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.

* Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.

* Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).

* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB, som gir plass til flere kanaler.

* En oppgradert versjon av dab, kjent som DAB+, ble lansert internasjonalt i 2007 og ble tatt i bruk i Norge fra 2010. DAB+ gir plass til flere radiokanaler og rom for flere tilleggstjenester.

* DAB+ fungerer ikke på gamle dab-radioer.

* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner har ønsket raskest mulig overgang til DAB+ for å spare penger.

* De ble bønnhørt i 2015 da regjeringen vedtok at Norge, som foreløpig eneste land, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017. Slukkingen av FM-nettet ble innledet i Nordland onsdag 11. januar 2017. Siden er nettet blitt stengt skrittvis i hele landet.

* 20. september slukker NRK sine FM-sendinger på det sentrale Østlandet (Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus).

* 8. desember slukker også P4, Radio Norge og noen lokalradioer sine sendinger på FM-nettet i de samme fylkene.

* Stengningen av hovednettet ble avsluttet 13. desember med Troms og Finnmark

* Det er fortsatt mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter slukkingen. 189 lokalradiostasjoner har konsesjon til og fortsetter med å sende på FM, foreløpig ut 2021.

Kilde: NTB

Den daglige lyttingen ble målt til 48,5 prosent. En nedgang på 2,7 prosent fra uken før. Det er kun de nasjonale radiostasjonene som er med i målingen, NRK, P4 og Bauer Media. Lokalradioene er dermed ikke regnet med.

– Sommeren og fellesferien har alltid lavere tall fordi vi nordmenn reiser mye og ofte utenlands, samt at folk dropper morgenradio - når flest lytter til hverdags. Disse to siste ukene er gjerne de med lavest daglig lytting i hele året. I år kommer det i tillegg at mange som har DAB+ hjemme fortsatt mangler ny radio på hytta og/eller bilen, og det forsterker nedgangen i sommerferien, påpeker Branæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nekter å tro at vi lager dårlig radio

Lyttertallene har falt med 400.000 de siste to årene. Senterpartiet mener situasjonen er dramatisk og mener FM-nettet bør skrus på igjen.

Åslaug Sem-Jacobsen er kritisk til DAB-omleggingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Åslaug Sem-Jacobsen er kritisk til DAB-omleggingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Om sommeren går alltid lyttertallene litt ned i Norden, og i disse radiolandene opplever alle konkurranse fra strømmetjenester. Men ingen andre land enn Norge har gått fra rundt 70% lytting til under 50% på to år. De andre landene holder seg fortsatt på rundt 70%. Jeg nekter å tro lytterflukten skyldes at vi plutselig lager så dårlig radio i Norge, sier Åslaug Sem-Jacobsen, mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre sier hun at den eneste forskjellen på oss og andre land er at vi har slått av nasjonalt FM-nett og tvunget folk over på DAB før de var klare for å bruke dette formatet.

– At folk også opplever at det ikke fungerer som det skal spiller også en rolle her. Jeg mener at foreløpig ser vi ingen andre løsninger for å endre folks voksende negative holdning til radio enn å skru på igjen FM-nettet. I alle fall for en periode. Få den positive effekten som lokalradioer som sender både på DAB og FM får om dagen med økt lytting og annonseinntekter. Jeg mener at et fortsatt sterkt radiomedium er superviktig for mediemangfoldet vårt og beredskapen, understreker Sem-Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Se video: Her slukkes FM-nettet)

Jon Branæs mener også det er et poeng at radio i 2018 konkurrer med flere plattformer enn tidligere.

– Det så vi av nedgangen i lytting allerede før 2017. Det er verdt å merke seg at lytting per dag har gått ned mer enn lytting per uke, et resultat av at folk har færre apparater enn før. Vi i NRK skulle gjerne hatt flere lyttere allerede, men er tålmodige fordi det fortsatt har gått kort tid, mindre enn ni måneder, siden siste FM-slukking. Vårt fokus framover er å lage så bra radio som mulig, både for å løse oppdraget vårt og for å få lytterne tilbake i gode radiovaner, sier NRKs radiosjef.

Mener at kanalene bruker markedsføringstriks

Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, påpeker at DAB-teknologien er langt ifra ny, og at DAB er et mellomsteg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen tvil om at dette har skjedd med bakgrunn i interessen til de store radiostasjonene. Hadde man tatt hensyn til teknologiutvikling og brukernes interesser, hadde man beholdt FM. Det hadde vært den riktigste veien å gå, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IKT-Norge er en uavhengig interesseorganisasjon for det digitale næringslivet.

Waterhouse, som forteller at han selv opplever enkelte utfall når han hører på DAB+, mener også at de nasjonale kanalene bruker markedsføringstriks.

Torgeir Waterhouse forteller selv at han har opplevd at DAB-signalet faller ut. Foto: IKT-Norge
Torgeir Waterhouse forteller selv at han har opplevd at DAB-signalet faller ut. Foto: IKT-Norge

– De sier at det blir større mangfold med DAB+ siden teknologien gir mulighet for flere kanaler, men kanalene leverer stort det samme. Økt volum og ikke mangfold, mener han.

– Vi må også huske på at FM er en internasjonal beredskapsstandard. De som argumenterte veldig for å stenge FM-nettet, mente det var i dårlig stand og at det måtte vedlikeholdes. Sammenlignet med å bygge ut DAB og at flere millioner måtte kjøpe nye radioer, så jeg tror ikke vedlikeholdningen hadde kostet så mye, legger Waterhouse til.

Han mener også at det er viktig å lærdom av dette i fremtiden.

Vi må se hva som faktisk foregår i tiden, og ikke bare høre på et snevert miljø som er forelsket i en teknologi.