Listeria-smitte i europeiske grønnsaker har krevd ni ofre

Søt frossen mais og andre frosne grønnsaker får skylda for et utbrudd av Listeria i Europa.
Søt frossen mais og andre frosne grønnsaker får skylda for et utbrudd av Listeria i Europa. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 47 personer har blitt syke og ni er døde etter å ha fått i seg listeria-bakterier fra frosne grønnsaker. Matkjedene i Sverige og Danmark tilbake varer, sammen med flere andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakteriestammen det er snakk om er sporet til mais, frossen spinat og frosne grønne bønner som kom fra et fryseanlegg i Baja i Ungarn, drevet av den belgiske matprodusenten Greenyard Foods.

Ifølge konsernsjef Heinz Deprez jobber Greenyard nå med å tilbakekalle dypfryste produkter fra mellom 70 til 80 land. Han understreker overfor det belgiske informasjonsnettstedet for landbruk, Vilt.be, at på generelt grunnlag så skal frysevarer kokes, uten at han vil legge skylda over på konsumentene hvis de blir syke.

I Danmark advarer Fødevarestyrelsen mot frossen mais og frossen spinat fra Lidl og frossen mais fra Coop. Coop Danmark tilbakekalte pakkene 4. juli, det samme gjorde Coop Sverige i januar.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Coop i Norge, Norgesgruppen og Reitangruppen, som opplyser at de ikke selger grønnsakene det er snakk om fra Greenyard Foods.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapets børsverdi sank 24 prosent da EUs mattrygghetsorgan EFSA kom med den siste rapporten om saken. Selskapet omsetter for rundt 38 milliarder kroner i året.

Kan vente nye tilfeller

Listeria-saken har vært under granskning siden 2016, og smittekilden var i utgangspunktet antatt å være begrenset til mais. Den 29. juni i år la ungarske myndigheter ned forbud mot markedsføring av alle produkter som kom fra anlegget og beordret øyeblikkelig tilbakekalling. Dette er ventet å redusere smitterisikoen betraktelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid regner EUs mattrygghetsorgan EFSA med at nye tilfeller kan oppstå på grunn den lange holdbarheten av produktene og den lange inkubasjonstiden, på opptil 70 dager. Dermed kan flere kunder ha fått i seg de smittede frosne grønnsakene før tilbakekallingen.

Listeriose

  • Listeriose forårsakes av bakterien Listeria monocytogenes. 13 ulike serotyper av bakterien er identifisert. Bakterien er utbredt overalt i naturen og finnes hos de fleste dyrearter.
  • Sykdommen kan ramme alle varmblodige dyr og kan forårsake encefalitt og abort hos dyrene. Særlig sau og storfe som får silofôr er utsatt for sykdom. Bakterien kan formere seg i næringsmidler ved kjøleskaptemperatur.
  • Bakterien kan også smitte over til andre næringsmidler i kjøleskap. De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder Listeria, uten å bli syke. Personer med nedsatt immunforsvar kan utvikle alvorlig sykdom.
  • Tilstander som predisponerer for listeriose, er blant annet høy alder, immunsuppressiv behandling, graviditet, alkoholisme, eller underliggende sykdom som kreft og diabetes. Bakterien kan overføres fra mor til foster under graviditet, og kan medføre livstruende sykdom hos fosteret.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet

Bearbeidet i Ungarn og pakket i Polen

Mattilsynene i europeiske land og i EU har klart å spore ni dødsfall knyttet til den aktuelle bakteriestammen, tre i Sverige, to i Finland og Storbritannia, ett i Danmark og ett i Østerrike. Det er snakk om eldre mennesker - snittalderen på de omkomne er 72. Etterforskningen tok ett år.

Til sammen er det funnet 47 bekreftede tilfeller av personer som har blitt smittet av grønnsakene, 16 av dem havnet på sykehus.

Før grønnsakene nådde Sverige, rakk de å være innom tre bedrifter i både Ungarn og Polen, slik, det går fram av EFSAs oversiktskart nederst.

Kart over etterforskningen av listeriasmitten fra den ungarske pakkesentralen. Foto: EFSA / ECDC
Kart over etterforskningen av listeriasmitten fra den ungarske pakkesentralen. Foto: EFSA / ECDC