Ekspert om Nord-Korea: – Vi burde ikke bli for beruset på optimisme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vipin Narang, førsteamanuensis ved Massachusetts Institute of Technology, er skeptisk til Nord-Koreas løfte om full atomnedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag denne uken kom det meldinger om at Nord-Korea har begynt å avvikle fasiliteter på det som omtales som deres viktigste anlegg for prøveoppskytinger, ifølge amerikanske forskere.

Det er bilder fra overvåkings- og analysegruppen 38 North som viser at landet har begynt avviklingen. En talsperson for den sørkoreanske regjeringen sa tirsdag at også de har sett tegn på nedrustningsaktivitet i Nord-Korea. Talspersonen sa det dreier seg om Sohae-anlegget, men ga ikke noe informasjon om hvilke fasiliteter det er snakk om.

Som et viktig første steg mot å oppfylle forpliktelsen til Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore, viser nye kommersielle satellittbilder av Sohae-anlegget at Nord-Korea har begynt å demontere en av sine viktigste fasiliteter, skriver Joseph S. Bermudez Jr. i 38 North.

Sør-Korea omtaler aktiviteten som positiv, men eksperter understreker at Nord-Koreas militære styrke ikke vil svekkes med mindre hele anlegget avvikles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og nordkoreanske soldater følger med på en prøveoppskyting. Foto: AP
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og nordkoreanske soldater følger med på en prøveoppskyting. Foto: AP

Aktuelt: – 70 prosent av Nord-Koreas befolkning er avhengig av matforsyninger fra staten

– Ikke sikkert de trenger anlegget

Vipin Narang, som underviser i atomnedrustning og Nord-Korea ved Massachusetts Institute of Technology, sier dette er «gode nyheter, men det er noen forbehold».

Fakta om konflikten med Nord-Korea

* Nord-Korea invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA. Millioner av mennesker ble drept.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.

* I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.

* Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enig om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

* 12. juni møttes Kim og USAs president Donald Trump i Singapore. Det var første gang en nordkoreansk leder fikk møte en sittende amerikansk president ansikt til ansikt.

* De to ble enig om en slutterklæring der Nord-Korea forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya.

* Trump har varslet at USA vil innstille militærøvelsene med Sør-Korea. Han er blitt kritisert for å overdrive resultatet av toppmøtet, men samtidig anses møtet å ha hatt stor symbolsk betydning.

Kilde: NTB

– De har fjernet superstrukturen på den statiske motorens teststed, men de har beholdt betongen så vidt vi vet, sier førsteamanuensisen ifølge ABC News.

Vipin Narang mener Nord-Korea må overbevise mer enn bare å avvikle fasiliteter på Sohae-anlegget. Foto: Massachusetts Institute of Technology
Vipin Narang mener Nord-Korea må overbevise mer enn bare å avvikle fasiliteter på Sohae-anlegget. Foto: Massachusetts Institute of Technology

Videre sier Narang at hvis det er alt nordkoreanerne gjør, kan de lett bygge det opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperten sier også at Nord-Korea kanskje ikke engang trenger Sohae-anlegget for å produsere interkontinentale ballistiske missiler og motorer som kreves for langdistanse-raketter, fordi de muligens allerede har perfeksjonert dem.

– Hvis de allerede har utført alle testene de trenger, så koster det dem egentlig ikke veldig mye, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Narang sier at Sohae-anlegget kan bli ødelagt, og likevel vil Nord-Korea fortsatt være i strand til å forbedre sin missilkraft, samt produsere atomvåpen.

– Vi burde ikke bli for beruset på optimisme, mener han.

– Det er et godt tillitsbyggende tiltak, men det er langt fra et virkelig skritt mot nedrustning, legger han til.

(Se video: I november 2017 skjøt Nord-Korea opp en testrakett som kunne nå USAs østkyst)

Les også: Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Lovet full nedrustning i 1993

USAs president Donald Trump møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un til et historisk toppmøte i Singapore 12. juni. De to lederne så ut til å komme godt overens, og de undertegnet en felles erklæring om å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya.

I erklæringen sto det også at de to landene skulle «anstrenge seg for å skape varig og stabil fred på Koreahalvøya».

Narang poengterte på Twitter etter samtalene mellom Kim og Trump i Singapore, at nordkoreanerne lovet et atomvåpenfritt Korea allerede i 1993, et løfte man trygt kan si at Nord-Korea ikke holdt.

(Se video: Her viser Trump Kim «The Beast»)

Les også: Pompeo: Sanksjonene mot Nord-Korea opprettholdes