Putin la fram konkrete forslag om Ukraina, sier russisk ambassadør

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, sier at president Vladimir Putin under møtet i Helsingfors foreslo folkeavstemning i det østlige Ukraina.
Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, sier at president Vladimir Putin under møtet i Helsingfors foreslo folkeavstemning i det østlige Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin la på toppmøtet fram et konkret forslag om Ukraina, sier Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere meldinger sirkulerte fredag om at Putin hadde foreslått en folkeavstemning i de krigsherjede, østlige delene av Ukraina. Så konkret ville Antonov ikke være.

– Dette problemet har vært diskutert, og det er lagt fram konkrete forslag til hvordan det skal løses, sa Antonov under et møte med eksperter og journalister i Moskva.

Bloomberg meldte fredag at Putin under mandagens møte med president Donald Trump hadde foreslått en folkeavstemning i Ukrainas opprørske regioner Donetsk og Lugansk. Russisk-støttede opprørere har kontrollen i disse områdene, og krigshandlingene har pågått i fire år.

Les også: Dette skal Trump og Putin snakke om

Bloomberg viser til kilder som var til stede da Putin torsdag bak lukkede dører orienterte sine egne diplomater om innholdet i samtalen med Trump. Trumps skal angivelig ha bedt Putin ikke offentliggjøre forslaget før amerikanerne fikk tid til å vurdere det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser hemmelig avtale

Antonov avviste rykter om at Trump hadde inngått noen form for hemmelig avtale med Putin, slik diverse skandaleoppslag i USA mer enn antyder. Torsdag opplyste den russiske ambassadøren at Putin også hadde foreslått et opplegg, der USA og Russland kunne gå sammen for å stanse krigen i Libya.

Ingen av disse forslagene som gradvis slippes til offentligheten av Antonov, er blitt kommentert på amerikansk hold. Pressetalskvinne Sarah Sanders snakker bare i generelle vendinger om hva som ble tatt opp av de to presidentene, og det er den vanlige internasjonale listen over kriser og utfordringer.

Les også: Russland åpner for nytt møte mellom Trump og Putin

Konflikt

Krisen i det østlige Ukraina er en nesten glemt konflikt, men den har krevd over 10.000 menneskeliv og forårsaket enorme ødeleggelser. Nesten daglig er skuddveksling mellom ukrainske regjeringsstyrker og russisk-støttede opprørere.

Frankrike og Tyskland bidro til den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, men den ble ikke fulgt opp og fredsprosessen står i dag på stedet hvil.