Hvilke matvarer som er utgått på dato kan du spise?

Kjøleskap. Foto: Scanpix.
Kjøleskap. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan spise en rekke utgåtte mat- og drikkevarer, ifølge eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef hos Matvett AS, forteller til KK at vi mangler kunnskap om hvordan mat skal se ut eller lukte. Hun får støtte av Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og matfaglig ansvarlig kommunikasjonssjef hos Nortura.

– Når en matvare er stemplet med «best før», er dette en veiledende dato. Maten er ganske sikkert trygg å spise etter datoen. Når en matvare er stemplet med «siste forbruksdato», er det såkalt «lett bedervelige matvarer», og de skal spises før utløpt dato, opplyser Kringlebotn til KK.

– Disse matvarene er det ikke lov for butikk å selge. Eksempler er fersk fisk og skalldyr, kjøttdeig, ferskt kjøttpålegg, leverpostei og ferske kylling- og kalkunprodukter, fortsetter hun.

Les også: Sluttet som topp-advokat - ble styrtrik med Røkke

Kringlebotn forteller til nettstedet at du blant annet kan spise egg, melk, yoghurt, rømme, kesam, kvarg, mange typer ost, ferskt storfekjøtt, spekemat, hermetikk, brødvarer, frokostblandinger, syltetøy, suppe- og sauseposer, kjeks, snacks, saft, brus og godteri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Smaker og lukter maten friskt og greit, er den trygg å spise. Ikke spis matvarer med mugg, slimete overflate eller når du er usikker på lukten. Men vent noen sekunder fra du har åpnet emballasjen før du lukter, for pakkegass kan på noen produkter gi en ubehagelig lukt i sekundene like etter åpning, sier hun.

Les også: EU truer med toll på ketchup

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no