Islandske bønder står klare til å hjelpe Norge i fôrkrisen

Bønder i Norge sliter med dårlige fôravlinger som følge av tørken i sommer. Nå vil islandske bønder gi en hjelpende hånd.
Bønder i Norge sliter med dårlige fôravlinger som følge av tørken i sommer. Nå vil islandske bønder gi en hjelpende hånd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Island har bøndene hatt gode gressavlinger de siste årene. Nå ser de på mulighetene for å eksportere høy til tørkerammede bønder i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært bra avlinger her både i år og de siste to-tre årene, sier Sigurgeir Hreinsson.

Han er leder for Bondelaget i Eyjafjördur nord på Island, som er ett av landets viktigste landbruksdistrikter, og har fått med seg fôrkrisen som har rammet Norge og de øvrige skandinaviske landene som følge av den verste tørkesommeren siden 1947.

Har fått forespørsler fra Norge

Fredag ble tollen på import av høy og halm til Norge fjernet.

Hreinsson sier at han og flere andre bønder på Island har fått forespørsler fra norske bønder som ønsker å kjøpe islandsk høy. Nå ser islendingene på mulighetene for å få det til.

– Med de gode avlingene som har vært nord og øst på Island de siste årene er det ganske mange bønder som har høy til overs. Vi har begynt å se på muligheten for å eksportere, men vi må ha tillatelse fra det islandske mattilsynet, og de ser nå på regelverket for å vurdere om det kan la seg gjøre, sier bondelagslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble også den norske fôrkrisen omtalt på nyhetssendingen vil den islandske allmennkringkasteren RÚV.

Aktuelt: – Bøndene taper for hver uke som går

Tok kontakt med Mattilsynet i Norge

Kristín Silja Gudlaugsdóttir, veterinær for import og eksport ved Islands mattilsyn, bekrefter at også de har fått flere henvendelser om eksport av høy til Norge.

– Vi har vært i kontakt med Mattilsynet i Norge om regelverket rundt eksport av høy, og vi ser nå på dette for å vurdere om Island oppfyller de norske kravene. Vi håper å kunne konkludere i neste uke, sier Gudlaugsdóttir.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avdelingsdirektør Solfrid Åmdal i Mattilsynet i Norge bekrefter at det er tillatt å importere høy og halm fra Island hvis man følger regelverket for import fra land utenfor EU.

Aktuelt: Tine fyller melkebilene med vann for å hjelpe bøndene

Mattilsynet har tidligere advart mot at det kan komme smitte med fôr fra utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan er sykdomsbildet på Island sammenlignet med Norge?

– Island er fri for en del sykdommer som finnes i mange EU-land, for eksempel q-feber og storfetuberkulose. Forekomsten av MRSA er svært lav, men paratuberkulose forekommer på Island, sier Åmdal.

Aktuelt: Varmen tar knekken på den norske jordbærsesongen

Mangler over 114.000 rundballer

Ifølge nettstedet Fôrformidling, hvor norske bønder kan etterspørre fôr som andre har til overs, er det nå rundt 32.000 dyr i Norge som mangler fôr. Totalt er det etterspurt over 114.000 rundballer.

Hreinsson er foreløpig usikker på hvor mye høy de islandske bøndene vil kunne selge. Han sier at deler av det islandske landbruket den siste tiden har vært rammet av en tarmsykdom, og at dette kan begrense antallet rundballer som kan bli eksportert.

– Island er lite og Norge er stort, så vi vil nok ikke kunne eksportere alt Norge trenger, men hvis vi kan bidra til å hjelpe noen norske bønder er det bra, sier Hreinsson.

Aktuelt: EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex