Sommer i Vardø: Evig sol, ingen kø og Cod is Great

Vardø og Vardøhus Festning som sto ferdig omkring 1300-tallet. Norges eneste by som ligger i arktisk klimasone.
Vardø og Vardøhus Festning som sto ferdig omkring 1300-tallet. Norges eneste by som ligger i arktisk klimasone.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tester ferie-livet lengst i nord, der Norge slutter, fuglene skriker i kor og neste stopp er Nordpolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VARDØ (KingGoya.no): Er du ikke like tradisjonell som naboen, legger du neste ferie til noe spennende langt fra turist-køene – til det magiske lyset og den nordligste delen av Norge. Heldigvis plasserte Vår Herre Vardø på innsiden av to mindre øyer, begge formet og fungerer som beskyttelse mot mektige Barentshavet.

Ellers er det fint lite som skjermer vardøværingene i Norges østligste by og et slags verdens ende før vi havner på Nordpolen. Naturen og plasseringen er bare to av mange positive ting med Vardø som om sommeren fremstår som byen for eventyrere, aktiv familie-ferie og et alternativ til den ellers så organiserte masse-turismen.

Garantert fisk

Fiskebåter i havna bekrefter at dette er i Norges eldste fiskevær rett ved fiskefeltet øst i Finnmark. Som hobby-fisker kan du stå på land, kaste ut sluken og ende opp med en stor torsk. Eller man kan gjøre som pensjonert vaktmester Svein Borgersen; Han kjøpte sjark, skaffet konsesjon for fisk og kongekrabbe og i løpet av noen travle vår-uker tjente han og barnebarnet en fet årslønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Piran en kulturskatt der tiden har stått stille

Aktiviteter

I Vardø kan du velge mellom spennende aktiviteter som snorkling med fugler, havfiske, havrafting og fuglesafari på Hornøya der støyen kan bli temmelig intens når 100,000 sjøfugler setter i gang kaklingen. Det er bare å ta kontakt med selskapet Wild Varanger og du er på den sikre og litt ville siden når du går i land midt i fuglekolonien og treffer arter som lunde, lomvi, skarv og alke på kloss hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Hurtigruten anløper Vardø to ganger daglig året rundt. Byen har 2100 innbyggere, ligger på ei øy og har tunell-forbindelse med fastlandet.

Dette kan du også gjøre

Bål og grilling i fjæra, koke sprellfersk sei i sjøvann, fiske laks og ørret i elver og vann. Bade i fjellvann eller på en øde sandstrand. Ute døgnet rundt. Leie en hytte. Oppleve ekte stillhet og magisk natur. Feriere i utfordrende vær og møt åpne mennesker. Ta turen nå, ikke vent til Sir David Attenborough og BBC kommer. Lag heller din egen naturfilm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vakre Cornwall byr på tonnevis med attraksjoner

Cod is Great

På et tidspunkt kunne det virke som Gud hadde forlatt Vardø, men nå er livsgnisten og pågangsmotet på plass. Her satses det på turisme og i så måte er Tor-Emil Sivertsen, bedre kjent som Varangerkokken, byens kulinariske spydspiss og så begeistret for lokale råvarer at han har skriften «Cod is Great» tatovert på armen.

«Norge hadde ikke eksistert uten torsken, det er den vi skal leve av når olje og gass tar slutt. Men også mat-mafian er i ferd med å ødelegge våre tradisjoner, altså de som bestemmer at middag varmet opp på tre minutter er det beste», slår Sivertsen fast.

Sterk opplevelse

I Vardø ligger Pomormuseet, Vardø Museum og Vardøhus Festning. Men den sterkeste opplevelsen får du avgjort ved å besøke Steilneset minnested, også kjent som Heksemonumentet. Reist til minne om 91 ofrer for trolldomsprosesser i Norge på 1600-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den 125 meter lange korridoren kan du lese, og nesten føle, da for eksempel Maren Mogensdatter i 1662 ble funnet skyldig i trolldom på Vardøhus Festning og dømt til brenning. Bålene sto der minnesmerket er plassert. Ikke alle klarer hele vandringen som skal være ekstra tøff når vinden uler på utsiden og teltduken er i bevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turen avsluttes gjerne inne i et kunstverk – en stol med flammer – plassert i tilknytning til monumentet.

Les også: Biltur i Slovenia; Kjærlighet, slott, bier og retur fra helvete

(Saken fortsetter under)

Vardø er full av gatekunst og i følge ryktene blir det mer kunst av denne typen.

Lokal mat

Noe av det mest behagelige er å sitte ved et vindusbord på Vardø Hotell og nyte spesialiteter fra Varangerkokken. Du gjetter riktig når du tipper at minst halvparten av rettene handler om fisk og sjømat, men det meste er mat og ikke minst urter funnet i lokalt område. Som urter og rabarbra plukket byens hager og benyttet som syltetøy, kompott og dessert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk og festivaler

Vardøværinger er noe for seg selv og mest sannsynlig Norges hyggeligste folkeslag. Det påstås at alle synger og nesten alle skryter. Uansett, de sørger de for at alle føler seg spesielt velkommen, enten du kommer for å oppleve naturen eller fuglelivet. Årlig arrangeres tre festivaler: Pomorfestivalen i slutten av juli er mye musikk, mat, handel og et møtested for hjemvendte vardøværinger og russere på besøk.
Intet blir blåere enn en arktisk bluesfestival og helt siden 1997 har Blues i vintermørket blitt arrangert andre helg i november. Yukigassen er et snøballspill fra Japan som arrangeres i mars i forbindelse med en vinterfestival som aktiverer hele byen.

Hamningberg

Du bør ta en utflukt på vel tre mil langs en flott og dramatisk strekning fra Vardø til Hamningberg, fiskeværet som i 1965 ble tvangsnedlagt av Stortinget. Sesongen er kort og veien kun åpen om sommeren. Riiserbruket for mat og deg som vil overnatte. Verdens nordligste pizza-ovn fyres opp i Hamningberg. Neste gang skal jeg også til Kiberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spagetti og kjøttboller; Tysklands matvaner lever

Nansen og Nordpol

Nordpol Kro et populært treffsted, Nord-Norges eldste vertshus fra før 1860 og som minner om en ekte engelsk pub. Det var her Fridtjof Nansen bodde da han returnerte til Vardø i 1896 etter sin ekspedisjon til Nordpolen og her har mange norske pop-artister hatt konsert. «Alt på veggene har en lokal historie og tilknytning», sier Bjørn Bredesen, traktør og vert i 40 år på Nordpol, stedet for øl, mat og en saftig historie.

Evig lys

Denne byen er så spesiell, byr på så mange aktiviteter og ulike fasetter, alltid skiftende lys med solfylte netter, at dersom du bare skal ta en ferie-selfie i året, så bør det bildet tas i Vardø. Jeg vandret ut i sommernatten og det evige lyset. Det forundrer meg ikke om Vardø også er et perfekte sted for å oppleve skikkelig uvær, høst og vinterstormer med bølger fra havet som dundrer mot land – når det evige mørket returnerer. Tanken er fascinerende.

Ut på tur

Landing: Tre ganger daglig sørger Widerøe for flyforbindelse til Vardø, enten fra Kirkenes eller Tromsø. Raskeste forbindelse fra Oslo til Vardø er kun tre timer. Hurtigruten anløper Vardø to ganger daglig. Ellers er veien til Vardø et utmerket alternativ. Det er også bussforbindelse fra Vardø til Kiberg og Vadsø. Egen bil til Hamningberg. Vardø har forbindelse til fastlandet med en tunell.

Bo bra: Vardø Hotel ligger idyllisk til midt i havna. Hotellet har romslige gjesterom, en restaurant med mat langt over gjennomsnittet, trimrom og trivelig betjening. Hotellet har informasjon til turister.

Spis godt: Tor-Emil Sivertsen går under navnet Varangerkokken og serverer i stor grad tradisjonelle retter med lokale råvarer. Hans spisested ligger på Vardø Hotel der mye av menyen består av fisk i ulike varianter. Kongekrabben fanges i området rundt Vardø.

Natteliv: Vardøværinger er gode på festivaler og markeringer og byen er kjent for sitt uteliv, spesielt i helgene.

Mini-Guide: Denne delen av Norge er som skapt for sykling, eller på tur med kajakk eller gå på tur mot regnbuen eller bare slumre deg gjennom natta med det evige lyset. Fuglelivet på Hornøya ligger kun 5 minutter med båt fra byen og innpå 100,000 kaklende fugler gjør inntrykk. På den andre siden av øya er det grønt og behagelig stille. I Vardø ferierer du ikke i kø av mennesker, men i kø av opplevelser. Vardø har minnesmerker fra polarhistorie, forskning og fiskeri. Statue av Fridtjof Nansen og flere statuer symboliserer havets og fiskerienes betydning. På Partisanmuseet i Kiberg får du kunnskap om motstandskampen under 2. verdenskrig.

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no