Mistet lappen? Slik klager du

Mister du førerkortet kan du ikke bare klage, du kan ha rett på ny legevurdering. Foto: NTB Scanpix
Mister du førerkortet kan du ikke bare klage, du kan ha rett på ny legevurdering. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir du fratatt førerkortet av legen eller politiet kan du nekte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Å bli fratatt retten til å kjøre kan kjennes både fortvilende og belastende i hverdagen.

Da Johanne (76) mistet førerkortet fordi hun besvimte hjemme, ble hun sendt fra lege til lege i ett år før de konkluderte med at hun ikke var trafikkfarlig.

Ingen fortalte henne hvordan hun skulle gå frem hvis hun var uenig med legens vurdering, og ønsket å få tilbake førerkortet raskere.

Krev ny vurdering

§4-8 helsekrav til førerkort

Vurdering av om helsekrav er oppfylt for føring av motorvogn skal ut over en generell helseundersøkelse omfatte:

  • undersøkelse av sensoriske funksjoner (syn, hørsel)
  • vurdering av kognitiv funksjon, psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser
  • undersøkelse av førlighet
  • vurdering av legemiddelforbruk og bruk av rusmidler blod-, urin- eller andre relevante prøver
  • undersøkelser i den utstrekning det er nødvendig for å bedømme søkers helsemessige skikkethet.

Kilde: Helsedirektoratet

Ifølge Helsedirektoratet skal legen fungere som sakkyndig i en seleksjonsrolle, og ikke som en behandler, når det kommer til helsevurdering og bilkjøring.

Legen fyller ut en helseattest når hun/han skal vurdere helsetilstanden din, og skjemaet er likt for alle leger som skal vurdere kjøreevne. I helseattesten gir legen sin sakkyndige uttalelse til veimyndighetene om hvorvidt helsekravene er oppfylt.

Hvis vurderingen er at du skal miste førerretten, vil du få beskjed om dette i posten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det står imidlertid ikke noe i brevet om din rett til å klage.

Dersom du eller noen i din familie mener at legen tar feil, skal du i henhold til regelverket og Helsedirektoratets Førerkortveileder gå til en annen lege eller optiker for ny vurdering.

Les også:

Si nei til politiet

Artikkelen er endret

Saken ble først publisert med sitatet:
- Si nei til politiet når de ber om førerkortet ditt, sier advokat Vidar Sinding til Vi.no.
Og sitatet:

Hvis du ikke samtykker, kan ikke politiet inndra førerkortet før saken har vært avgjort i tingretten. Dette skal gjøres innen tre uker, i følge Forskrift om tap av retten til å miste førerkort.
Dette er misvisende. Politiet kan inndra førerkortet selv om du ikke samtykker.

Politiet har rett til å ta beslag av førerkortet på stedet, dersom du har vært involvert i en alvorlig ulykke og de mener ulykken oppsto på grunn av din sviktende helse eller manglende vurderingsevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trafikkorganisasjonen NAF skriver på sine nettsider at «Ved alvorlige brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og beslaglegge førerkortet på stedet. Vilkåret er at føreren med skjellig grunn kan mistenkes for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerett.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr altså at før politiet kan kreve førerkortet ditt beslaglagt, må det foreligge et alvorlig brudd på trafikkloven, og du må være mistenkt for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerrett.

Men også dette kan du protestere på, hvis du er uenig.

– Du kan ikke hindre selve inndragelsen. Det vil si at førerkortet fysisk beslaglegges på stedet. Men du kan nekte å gi samtykke til slikt beslag og virkningen av det vil være at lovligheten av beslaget skal domstolbehandles innen en frist på tre uker, sier advokat Vidar Sinding til VI.no. (sitatet er endret, se egen faktaboks)

Har du kjørt alt for fort, eller i ruspåvirket tilstand, kan politiet inndra førerkortet på stedet, uten at du kan protestere (se faktaboks lenger ned i saken).

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjekk når du mister lappen:

Rus: Kjøring i påvirket tilstand skal som hovedregel alltid medføre tap av føreretten.

Fart: Tap av føreretten vil normalt skje ved hastighetsovertredelser på 26 km/t eller mer der hvor fartsgrensen er 60 eller lavere og 36km/t over det hvor fartsgrensen er 70 km/t eller høyere.

Midlertidig tap av føreretten:Ved alvorlige brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og beslaglegge førerkortet på stedet. Vilkåret er at føreren med skjellig grunn kan mistenkes for et straffbart forhold som kan medføre tap av førerett.

Kilde: NAF

Dette skjer hvis du klager

Før politiet kan ta førerkortet ditt, skal du signere et skjema der du samtykker i inndragelsen. Gir du samtykke, kan politiet beholde førerkortet til saken er endelig etterforsket og/eller avgjort.

Hvis du ikke samtykker, kan ikke politiet inndra førerkortet før saken har vært avgjort i tingretten. Dette skal gjøres innen tre uker, i følge Forskrift om tap av retten til å miste førerkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du samtykker kan du likevel klage, dersom du angrer i etterkant.

Da må du melde ifra til politidistriktet som behandler saken så fort som mulig, og opplyse skriftlig om at du klager.

Politiet må da sende saken til tingretten for avgjørelse av det midlertidige beslaget innen tre uker etter at samtykket ble trukket.

Les også:

Stor forskjell på beviskravet

For å bli dømt i straffesak, gjelder sterke beviskrav, forteller advokat Sinding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten skal være helt sikker for å avsi fellende dom og enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. I saker om midlertidig tilbakekall er det gjort unntak fra de strenge beviskravene ved at det er nok med «skjellig grunn til mistanke». Da er det tilstrekkelig at den mistenkte med vanlig sannsynlighetsovervekt har begått den straffbare handlingen, sier han.

Politiets førerkortbeslag i trafikken

Lov om vegtrafikk §33 ledd 3.

"Finner politiet at fører eller eier av motorvogn eller den som på eierens vegne har rådigheten over motorvognen med skjellig grunn er mistenkt for et straffbart forhold som kan medføre tap av retten til å føre førerkortpliktig motorvogn, kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og ta førerkortet fra ham. Spørsmålet om å opprettholde midlertidig tilbakekall av føreretten og beslaget skal snarest mulig forelegges for en tjenestemann som hører til påtalemyndigheten. Beslutningen skal være skriftlig. Dersom den mistenkte ikke samtykker i det midlertidige tilbakekallet av føreretten og beslaget, må spørsmålet innen 3 uker oversendes tingretten til avgjørelse."

Saken er opprinnelig publisert på vi.no