DSB: – Dette gjør du ved skogbrann

Illustrasjonsbilde: En frivillig deltar i slukningsarbeidet under en skogbrannen i Råde i Østfold for noen år siden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Illustrasjonsbilde: En frivillig deltar i slukningsarbeidet under en skogbrannen i Råde i Østfold for noen år siden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ekstreme skogbrannfaren er ikke over selv om det kommer litt regn, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. De har laget en sjekkliste for hva du kan gjøre hvis du oppdager en skogbrann. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vegetasjon som har tørket inn bidrar til brannfare langt over normalen. Selv om det enkelte steder har kommet nedbør, vedvarer faren for brann fordi vegetasjonen tørker så raskt opp i fint vær, sier Per Brekke som er assisterende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til ABC Nyheter.

Mandag falt det lokalt regn flere steder i landet, men mengden var av liten betydning for den ekstreme skogbrannfaren. Hittil i år har det allerede vært 296 skogbranner. Det er nesten like mange som i løpet av hele fjoråret. I tillegg har DSB registrert 754 gressbranner.

Les også: Nær 300 skogbranner så langt i år

Hva gjør du?

DSB har utarbeidet en sjekkliste for hva folk kan gjøre hvis de skulle bli vitne til oppstarten av en skogbrann. Se faktabokser.

– Oppdager man en skogbrann med begrenset omfang i en tidlig fase, bør man starte slukningsarbeid. Men det viktigste vil alltid være å holde seg selv og andre utenfor fare, og varsle raskt ved å ringe 110, sier Brekke til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrann – hva gjør jeg?

  1. Varsle brannvesenet på nødnummer 110
  2. Start slukningsarbeidet hvis det er mulig
  3. Fordel slukningsinnsatsen langs ildens flanker
  4. Sørg for vakthold og tilstrekkelig etterslukking
  5. Slukking av skogbrann er farlig arbeid. Vær svært forsiktig og ta aldri sjanser!

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Slik slukker du skogbrann

  • Er det vann og bøtter tilgjengelig, er det bare å pøse på.
  • Brekk eller hogg et lite løvtre på cirka to meter.
  • Fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen.
  • Ikke slå, men prøv å børste flammene tilbake.
  • Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene.

Kilde: sikkerhverdag.no

Les også: Regjeringen styrker beredskapen mot skogbrann

Frykter at folk blir sløve

Om bålforbud

I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i, eller i nærheten av, skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

Stranden vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.

Det er tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Unntaket gjelder for eksempel etablerte bålplasser og andre steder som er helt trygge. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.

Hvis du bruker engangsgrill, må du huske å vurdere brannfaren mot underlaget.

Kilder: Lovdata/Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap

Advarslene om stor skogbrannfare har kommet ofte i sommer. Likevel fortsetter nye branner å blusse opp. Så sent som mandag kveld pågikk det slukningsarbeid på grunn av tre skogbranner i Østfold. Det ble også meldt om fem mindre branner i Agder.

Brekke sier til ABC Nyheter at de frykter at folk kan bli sløve, når det forekommer en så lang periode med høy skogbrannfare.

– Ni av 10 branner i skog og utmark skyldes mennesker og bål og grilling er de vanligste årsakene, sier han.

Forrige uke uttalte sjefen for forebyggende avdeling i Drammensregionens brannvesen, Odd Ellingsen, til NRK at han er sjokkert og forbauset over at turgåere fremdeles finner på å fyre opp bål midt i skogen.

– Jeg hadde faktisk ikke trodd det var mulig. Det tørre gresset er nesten som krutt nå, sa han til NRK.

Aktuelt: Stadig flere går for teltferie