En av fire vet ikke hvordan de pakker feriebilen

Bilpakking er en kunst mange føler de ikke helt mestrer. Illustrasjonsfoto: Tryg Forsikring
Bilpakking er en kunst mange føler de ikke helt mestrer. Illustrasjonsfoto: Tryg Forsikring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har lange tradisjoner med å sette oss i bilen og reise på bilferie, enten rundt om i Norge eller til utlandet. Men ikke alle mestrer kunsten å pakke bilen på en fornuftig og trygg måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er i full gang og stadig flere setter seg i bilen for å kjøre avgårde på ferie, mange til utlandet. Samtidig viser tidligere spørreundersøkelser i regi av Tryg at en av fire ikke vet hvordan man pakker bilen på trygt og forsvarlig vis.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt frem i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur.

– Og ikke glem at en fullpakket bil kan få endret sine kjøreegenskaper vesentlig, fortsetter Setnes.

Les også: Ikke glem dette når du skal på bilferie

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Eksempel på sikker pakking av bil før det bærer ut på veien. Foto: Tryg Forsikring
Eksempel på sikker pakking av bil før det bærer ut på veien. Foto: Tryg Forsikring

Dødelige prosjektiler

Dersom du må bråbremse på motorveien, utløser det sterke krefter som kan få tragiske følger dersom bilen er pakket feil – en gjenstand kan bli 30 ganger tyngre dersom du bråstopper i 50 km/t.

For å sette det hele i perspektiv: En halvliter brus vil da tilsvare 15 kilo, mens en fullpakket koffert på 20 kilo blir 600 kilo om den kommer susende fra baksetet.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis en plutselig bråbremser i 90 km/t. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre slike gjenstander før en legger avgårde på motorveien, sier Setnes.

Slik pakker du for bilferien:

  • De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet.
  • Pakk myke ting øverst.
  • Bruk ekstra stropper eller sikkerhetsnett til å sikre bagasjen i
    bagasjerommet.
  • Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ikke legg dem på hattehyllen. Ved bråstopp eller kollisjon kan små ting fyke fremover med stor kraft og resultere i alvorlig skade om noen blir truffet. Løse gjenstander legges i dørhyllen eller setelommene når de ikke er i bruk.
  • Ikke pakk høyere enn baksetet.
  • Har du med hund eller katt anbefales reisebur eller spesialseler.
  • Bruk gitter eller nett mellom baksetet og bagasjeromsetet.
  • Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper vesentlig.
  • Sørg for at nettbrett/DVD-skjermer er montert i henhold til anvisninger på nakkestøttene.
  • Ikke sett store løse ting i baksetet, sett dem på gulvet. Fest dem eventuelt med setebelte.
  • Er baksetet tomt, fest setebeltene. De vil fungere som en buffer og seteryggene gir etter ved nedbremsing.

Kilde: Tryg Forsikring

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

  • Du bør uansett kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.
  • Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. Det offentlige helsevesenet i andre land kan kreve det for å kunne behandle utenlandske statsborgere.
  • Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. Skriv aldri under på et skjema dersom du ikke er enig i det som står der.
  • Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.

Kilde: Tryg Forsikring