Polen: EU skal ikke få knekke oss

Tusener av polakker har de siste dagene protestert mot en juridisk reform som fører til at regjeringen får makt over utnevnelsen av høyesterettsdommere.
Tusener av polakker har de siste dagene protestert mot en juridisk reform som fører til at regjeringen får makt over utnevnelsen av høyesterettsdommere. Foto: Czarek Sokolowski / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen vil ikke bøye seg for press fra EU om å avlyse omstridte juridiske reformer, sier lederen for regjeringspartiet Lov og rettferdighet, Jaroslaw Kaczynski.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om Polen vil vurdere å droppe reformen, som blant annet innebærer at en tredel av høyesterettsdommerne må gå av, sier Kaczynski at Polen ikke vil la seg knekke.

Tusener av polakker har de siste dagene demonstrert mot reformen som får som følge at regjeringen får avgjørende myndighet til å bestemme sammensetningen av høyesterett.

Kaczynski mener imidlertid at reformen er viktig for å fjerne de siste restene av det kommunistiske systemet.

Aktuelt: Lech Walesa deltok i støttedemonstrasjon for avsatt høyesterettsdommer

EU mener reformen er et klart brudd på rettsvesenets uavhengighet og dermed en undergraving av rettsstaten, og har igangsett juridiske tiltak mot den polske regjeringen som kan ende opp i EU-domstolen.

Aktuelt: Polen advarer mot EU-superstat

Reformen omfatter å senke aldersgrensa for høyesterettsdommere fra 70 til 65 år, noe som førte til at 27 av domstolens 73 dommere måtte gå av, blant dem høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf som er 65. Dermed kan regjeringen utpeke nye dommere.

Gersdorf nektet å gå av og sa at hun i henhold til grunnloven var utnevnt til en periode på seks år som først utløper i 2020.

Aktuelt: Polen omgjør omstridt holocaust-lov