Unngå overraskende gebyrer og valutasmell på ferie

Se video: Ta ut valuta i Norge eller i utlandet? Hvor mye kontanter? Slik unngår du gebyrer og valutasmell på ferie.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta ut valuta i Norge eller i utlandet? Hvor mye kontanter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortbruk i utlandet kan fort resultere i skjulte gebyrer og valgmuligheter som du ikke forstår hva betyr.

Ta ut i Norge eller i utlandet?

– Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene. Tar du ut i Norge er det gjerne høyere valutakurs, men i utlandet risikerer du høyere gebyrer, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

– Skal du feriere i land som bruker euro, dollar eller pund er kursen ganske lik uavhengig av om du tar ut i Norge eller utlandet. Da kan det være greit å ta ut litt her hjemme for å slippe et overraskende uttaksgebyr i utlandet. Skal du derimot til land med mer eksotisk valuta som thailandske baht eller tyrkiske lira, får du gjerne en bedre kurs hvis du tar ut på feriedestinasjonen, fortsetter Sandmæl.

Les også: Vant fotballfesten på Kontraskjæret

Hvor mye bør du ta ut?

– Det er ikke alle land som tar kort overalt og da kan det være greit med kontanter. Hvis ikke hele ferieforbruket skal betales med kontanter kan 2-3.000 kroner være tilstrekkelig for en familie som skal på en ukes ferie. Med kontanter slipper du også eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp, sier banksjef Gerda Løkken Tunhøvd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: TGS til værs på blå børs

Betale i lokal valuta?

– Det lønner seg alltid å velge lokal valuta når du tar ut penger og betaler for noe. Både minibanker, butikker og restauranter ønsker gjerne at du skal betale med norske fordi de tjener mer på dette. Det betyr at det blir dyrere for deg, forklarer Sandmæl.

– Tar du ut penger i minibank vil du gjerne få spørsmål om «conversion» eller «no conversion», her bør du alltid velge det siste alternativet, som betyr lokal valuta, sier forbrukerøkonomen.

Les også:

Nordmenn knuser naboene i feriebudsjett

Så mye bruker vi på ferie - og dette sparer vi på

Saken ble først publisert på hegnar.no