Kina langer ut mot USA dagen før nye tolltiltak innføres

Beijing har varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning. Bildet er tatt i et meglerhus i Beijing fredag.
Beijing har varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning. Bildet er tatt i et meglerhus i Beijing fredag. Foto: Mark Schiefelbein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har framprovosert en handelskrig som Kina ikke kan sitte stille og se på, heter det fra Beijing dagen før USA innfører straffetoll på kinesiske varer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA har framprovosert denne handelskrigen, og vi ønsker ikke å delta i den, men for å sikre vårt lands og vårt folks interesser har vi ikke noe annet valg enn å kjempe, sa det kinesiske handelsdepartementets talsmann Gao Feng torsdag.

Fredag er det ventet at Washington innfører ny toll til en verdi av 34 milliarder dollar årlig på kinesiske varer som importeres til USA.

Beijing har varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning.

Gao bemerker også at mye av eksporten fra Kina til USA består av varer produsert av amerikanske og internasjonale selskaper i Kina. Dermed skyter Washington seg selv i foten, mener Beijing.

– Rundt 20 milliarder dollar, eller 59 prosent av produktene som er listeført av USA, er laget av utenlandsk-finansierte selskaper, der amerikanske selskaper utgjør en betydelig andel, sa Gao.

– USAs tiltak er i realiteten et angrep på den globale forsynings- og verdikjeden. Enkelt sagt så åpner USA for å skyte mot hele verden, og dermed også på seg selv, sa Gao.

Les også:

Trump mener EU er nesten like ille som Kina

Norge regner med 70 millioner mindre i kinesisk toll