Chris Froome frikjent: –  Johnsrud Sundby stusser nok litt over dette

Chris Froome etter sin fjerde Tour de France-triumf i 2017.
Chris Froome etter sin fjerde Tour de France-triumf i 2017. Foto: Christophe Ena / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener at det er lagt for lite informasjon frem i Froome-saken til at man kan begynne å snakke om forskjellbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir nok ikke mindre spekulasjoner etter dette. Mange sitter nok igjen med inntrykk av at tilnærmet like saker behandles ulikt. Alessandro Petacchi, Diego Ulissi og Johnsrud Sundby, som alle ble utestengt grunnet for høye salbutamolverdier, stusser nok litt over utfallet, sier Mackenzie-Robinson til ABC Nyheter.

Mandag ble Chris Froome frikjent etter en ni måneder lang dopingsaga.

33-åringen avga en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av lovlige verdier av astmamedisinen Salbutamol under fjorårets Vuelta a España.

– Det er viktig å huske på at ingen saker er helt like, og at vi ikke kjenner detaljene rundt hvorfor det ikke ble reist sak mot Froome. Pressemeldingen til Det internasjonale sykkelforbundet, Team Sky og WADA gir oss noe, men langt fra nok informasjon til å konkludere med eventuell urimelig forskjellsbehandling, påpeker CAS-eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde jeg vært Froome, hadde jeg saksøkt forbundet

I slike saker som i Froomes tilfelle, skal saken i utgangspunktet først bli offentlig kjent hvis utøveren blir dømt.

Robin Mackenzie-Robinson tror ikke det blir mindre spekulasjoner etter utfallet i Froome-saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Robin Mackenzie-Robinson tror ikke det blir mindre spekulasjoner etter utfallet i Froome-saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det vil si at denne saken aldri skulle ha vært offentlig kjent. Følgelig trenger det ikke å være så unikt at det ikke blir reist sak mot en utøver som har hatt for høye salbutamolverdier, ettersom vi ikke vet hvor mange tilsvarende saker som Froome-saken det eksisterer i idrettsverdenen til enhver tid, sier Mackenzie-Robinson.

Mads Kaggestad, TV 2s sykkelekspert, uttalte til ABC Nyheter mandag at det er en skandale at saken har blitt lekket til media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde jeg vært Froome, hadde jeg saksøkt Det internasjonale sykkelforbundet for at prøven er lekket, sa han.

Les også: Wiggins og Sky brøt «etisk grense» i dopingsak

– En unik evne til å skyte seg selv i foten

Theis Magelssen, Eurosports sykkelkommentator, omtaler sykkelsporten som verdens beste såpeopera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den har en unik evne til å skyte seg selv i foten. Det er aldri kjedelig å følge med, men det er bra det ble en konklusjon i saken. Det er nok de fleste glad for, selv om det sikkert er ulike meninger om utfallet, sier han til ABC Nyheter.

– Chris Froome har ikke vært en populær mann under tidligere utgaver av Tour de France. Frykter du reaksjoner fra publikum underveis i rittene nå som han ble frikjent?

Ja, det gjør jeg. Det kan fort skje at noen tullinger langs fjellsidene finner på noe. Han har i hvert fall ikke blitt mer populær etter han fikk dopingsaken over seg. forteller kommentatoren.

Froome, som har vunnet Tour de France tre år på rad, er Magelssens favoritt også under årets ritt.

– Jeg anser han som favoritt. Han har vært den beste treukersrytteren de siste årene, og selv om han syklet Giro d'Italia tidligere i år, så tror jeg ikke noen klarer å slå Froome.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Boasson Hagen om å vinne i Tour de France: – Gir en følelse av stor lettelse

Dette kan hemme Froome

Magelssen trekker frem Romain Bardet, Richie Porte og Vincenzo Nibali som noen av Froomes konkurrenter til sammenlagtseieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Marco Pantani vant Tour de France og Giro d'Italia i 1998. Foto: AP
Marco Pantani vant Tour de France og Giro d'Italia i 1998. Foto: AP

– I tillegg har vi Movistar-laget med det trehodede-trollet Mikel Landa, Nairo Quintana og Alejandro Valverde. Det er tre meget gode klatrere, men det kan også bli intriger med så mange stjerner. Det er naturlig å tro at Quintana blir kapteinen, han har slått Chris Froome i et treukersritt tidligere, Vuelta a España i 2016, påpeker Magelssen.

– Kan det hemme Froome at han har syklet Giro d'Italia tidligere i år?

– Ja, det kan det. Det er sjeldent ryttere presterer veldig bra i begge rittene. Men for Froome er det langt ifra umulig å vinne både Giro d'Italia og Tour de France, poengterer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang en rytter gjorde nettopp det, var i 1998. Det var italieneren Marco Pantani som klarte mesterstykket.

Tre norske ryttere

Det er tre nordmenn som sykler årets tour, Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) og Amund Grøndahl Jansen (Team LottoNL-Jumbo).

Alexander Kristoff er spurthåpet for sitt lag, og har mange muligheter i løpet av de ni første etappene. Edvald Boasson Hagen er lagkamerat med Mark Cavendish, og sistnevnte er Team Dimension Datas spurthåp. Mulighetene for Boasson Hagen vil trolig komme på de mer kuperte etappene.

Amund Grøndahl Jansen kommer til å fungere som hjelperytter på sitt lag.

Tour de France starter 7. juli, der første etappe går fra Noirmoutier-en-l'Île til Fontenay-le-Comte, og avsluttes i Paris 29. juli.