Libya har sendt hjem nesten 9.000 migranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyske myndigheter har sendt hjem nesten 9.000 migranter til nå i år, som ledd i et frivillig program i samarbeid med FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøyaktig 8.938 mennesker er blitt sendt hjem til rundt 30 afrikanske og asiatiske land i årets første halvår, sier programmets koordinator Jomaa Ben Hassan.

Tallet omfatter ikke personer som ble evakuert til tredjeland av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I forrige måned sa UNHCR-sjef Filippo Grandi at under 2.000 av 25.000 personer hadde fått grønt lys i sine hjemland til å bli sendt tilbake, og han oppfordret derfor de berørte landene til å sette fortgang i saksbehandlingen.

Samtidig sendte den FN-tilknyttede Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i fjor hjem nesten 20.000 personer via IOMs frivillighetsprogram. IOM har som mål å øke dette tallet til 30.000 i år.

IOM satte fortgang i hjemsendelsesarbeidet mot slutten av fjoråret etter at CNN viste opptak der afrikanere ble solgt som slaver på markeder i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av mennesker har tatt seg inn i Libya de siste årene og fram mot kysten der de har fått hjelp av menneskesmuglere til å ta seg videre til Europa. Via en avtale inngått mellom libyske myndigheter, Italia og EU plukker libysk kystvakt opp flyktninger og migranter for å hindre dem fra å dra til Europa. Deretter blir de plassert i leirer i Libya i påvente av hjemsendelse til sine hjemland.