Historisk lave dødstall i trafikken

Fra januar til juni har 45 personer dødd i trafikken. Det er like lavt som tilsvarende periode 2017 – et år der rekordfå trafikanter omkom. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Fra januar til juni har 45 personer dødd i trafikken. Det er like lavt som tilsvarende periode 2017 – et år der rekordfå trafikanter omkom. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets seks første måneder døde 45 personer i trafikken. Det er like lavt som tilsvarende periode i 2017 – et år der rekordfå trafikanter omkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt har 34 menn og 11 kvinner mistet livet i trafikken så langt i år. 29 av disse omkom i privatbil, mens det har vært en nedgang i antall MC-ulykker.

– Så langt i år har vi registrert fire omkomne på motorsykkel, mot ni på samme tid i fjor, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Tallene for årets første halvår viser at dødsulykkene er spredd relativt jevnt ut over landet, men at flest har omkommet i Nordland og Møre og Romsdal. I begge disse fylkene døde fem personer i trafikken fra januar til månedsskiftet juli. Ingen personer har omkommet på veien i Finnmark.

Nedgang i antall døde

Statistikken fra Vegvesenet viser at tallet på omkomne i årets seks første måneder er identisk med tallet for samme periode i fjor. I 2017 var antall trafikkdødsfall rekordlavt: 106 personer. Det var en reduksjon på 49 prosent siden 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Vegvesenet var Norge i 2017 landet i Europa med færrest omkomne innbyggere målt mot kjørte kilometer og befolkning.

– Dette er et resultat av systematisk og kunnskapsbasert arbeid over lang tid, sier avdelingsdirektør Ranes til NTB om utviklingen.

Les også: Kan dette bli gode bil-investeringer?

– Vær oppmerksom

Ranes viser til et omfattende samarbeid mellom aktører som politi, helsevesen, Trygg Trafikk og staten. Hun tror også at tallene kommer til å synke ytterligere i tiden, mye grunnet innføring av ny teknologi og sikrere biler.

Samtidig understreker Ranes at én ulykke i trafikken er én for mye.

– På kort sikt kan du som trafikant utgjøre en forskjell ved å huske på fire ting: hold fartsgrensa, bruk bilbelte, ikke kjør i rus og vær oppmerksom, sier Ranes.

Les også: 42 år gammel Ford forventes solgt – for 2 millioner kroner