Thon: – Barnløsheten har gitt meg frihet

Olav Thon om barnløshet og å arve mye penger.
Olav Thon om barnløshet og å arve mye penger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olav Thon (94) mener arv kan være en ulykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om han fyller 95 år neste uke, nekter Olav Thon å slutte å jobbe.

I et intervju med VG Helg forteller eiendomsmagnaten at barnløsheten har gitt han mer tid til å gjøre akkurat det han selv vil.

– Jeg synes jeg har hatt et spennende og morsomt liv. Jeg har bygget en stor bedrift, med 8000-10.000 ansatte rundt meg. Barnløsheten har gitt meg frihet, og det har betydd mye. Det har aldri vært krav om å være hjemme lørdag og søndag, da har jeg kunnet dra langt til fjells, til de høye topper. Mandag morgen er de tilbake på jobb klokken syv. Må jeg holde på til klokken ti om kvelden, så er jeg fri til det. Jeg vil tro at Edvard Munch var såpass opptatt av kunsten, at viktigere enn å få barn var friheten til å male. Det samme gjelder for meg. Å ha frihet til å skape, sier Thon til avisen.

Les også: Olav Thon gir 30 millioner kroner til forskning på demens

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona døde

4. mai i år fikk 94-åringen den tunge beskjeden om at kona Inger Johanne Thon (98) hadde gått bort.

Selv om han de siste tretti årene har hatt tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga (76) som livsledsager, tok han aldri ut skilsmisse med Inger-Johanne, som hadde den kroniske hjernesykdommen Alzheimer.

Ekteskapet mellom Inger Johanne Thon og Olav Thon var barnløst.

Les også: Nytt rekordår for Olav Thon

– En ulykke

Til VG Helg sier Thon at arv kan være en ulykke.

– Å arve kan være en ulykke, men det kan selvfølgelig være bra også. Men selve gleden av å skape noe, den er mer til stede hvis du begynner med to tomme hender. Å overta en forpliktelse som ens forgjenger har etablert, er ofte et stort press. Ingen i min nære krets får nevene fulle etter meg. Jeg tror ikke noen synes det er dårlig gjort, her i Norge har omtrent alle det vi skal ha, sier Thon.

Det var en annen økonomisk situasjon for 100 eller 200 år siden, mener han.

– Da kunne det være de som ville studere, men mangler penger eller måtte holde seg til åkrene i Hallingdal. I dag er det alle muligheter, folk folk som har pågangsmot og vilje, kan få det til, sier han.