Sør-Sudan hardt ut mot Machar – ingen fred i sikte

Sør-Sudans president Salva Kiir på hotellet i Addis Abeba der samtalene med Riek Machar har foregått. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix
Sør-Sudans president Salva Kiir på hotellet i Addis Abeba der samtalene med Riek Machar har foregått. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Sudan avviste fredag at det noensinne blir aktuelt å danne en ny regjering med opprørsleder Riek Machar. Men fredssamtalene fortsetter likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge utenriksdepartementet i Sudan skal Sør-Sudans president Salva Kiir i et nytt møte med sin erkerival og tidligere visepresident mandag. Det til tross for at møtene mellom de to denne uken ser ut til å ha vært resultatløse.

– President Salva Kiir er ikke klar til å jobbe med Riek Machar igjen på noen som helst måte, sa Sør-Sudans informasjonsminister, Michael Makuei, i en videomelding fredag.

Han sa også at hvis Machar ønsker å sitte i regjering igjen, så må han vente til valget.

Kiir og Machar møttes onsdag for første gang på nesten to år i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Møtet var ment å bygge bru mellom dem. Men slik gikk det ikke.

– Har fått nok

Regjeringssiden i Sør-Sudan ser ikke ut til å ha noen tro på at Machar vil kunne spille noen konstruktiv rolle framover.

– Vi har fått nok av Riek Machar. Som Sør-Sudans folk, ikke bare presidenten, som Sør-Sudans folk sier vi at nok er nok, framholder informasjonsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er det duket for et nytt møte mellom Kiir og Machar i Sudans hovedstad Khartoum mandag.

Utspillene etter onsdagens møte gjenspeiler ifølge analytikere det sterke personlige fiendeskapet mellom Kiir og Machar.

Det var også en feide mellom de to som lå bak da borgerkrigen brøt ut i 2013. Kiir anklaget da Machar for å planlegge et kupp, hvorpå det brøt ut kamper mellom regjeringsstyrker og soldater som støttet Machar. De to tilhører hver sin etniske gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partisk

Opposisjonens talsmann, Lam Paul Gabriel, omtaler også møtet mellom Kiir og Machar i negative ordelag. Han sier at man ikke ble enig om noe som helst, og han anklager også østafrikanske land for ensidig støtte til regjeringssiden.

Machar flyktet til Sør-Afrika etter at det i juli 2016 brøt ut nye kamper i hovedstaden Juba. Da hadde partene forsøkt å gjennomføre en fredsavtale som innebar at Machar igjen fungerte som visepresident.

Borgerkrigen i det som er verdens yngste land, har vart i fem år. Titusener av mennesker er drept, og konflikten har også resultert i Afrikas største flyktningkatastrofe siden folkemordet i Rwanda i 1994.