Færre mener Forsvaret er nødvendig

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier det kreves en grundigere analyse av hvorfor færre nordmenn mener Forsvaret er nødvendig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier det kreves en grundigere analyse av hvorfor færre nordmenn mener Forsvaret er nødvendig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre enn sju av ti nordmenn mener Forsvaret er meget nødvendig. Det er det laveste tallet siden 2014 i Forsvarets innbyggerundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden 2011, da den årlige undersøkelsen ble innført, har det vært stigning i antallet som mener Forsvaret er «meget nødvendig». Nå har trenden snudd.

68 prosent har svart at det er «meget nødvendig» å ha et forsvar i dagens situasjon, viser undersøkelsen som er gjort for Forsvaret av Kantar TNS. I fjor var tallet 74 prosent. Til sammen mener ni av ti at det er «meget» eller «ganske» nødvendig med et forsvar.

– Jeg tror det kreves en grundigere analyse av tallene før vi kan forklare årets tilbakegang til slik nivået var før 2015, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NTB.

Forskjell på alder

Andelen som mener at det er meget nødvendig med et forsvar øker med alderen. Kun litt over halvparten av dem under 30 år mener det er meget nødvendig med et forsvar i dagens situasjon, mens 74 prosent av alle over 60 år mener det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge undersøkelsen er det ingen forskjell mellom kvinner og menn i svarene om viktigheten av et forsvar.

Det er få, kun 7 prosent, som mener det er mindre eller ikke nødvendig å ha et forsvar i Norge.

Omdømmet stiger

Forsvarets omdømme hadde en stor nedgang i 2016, men steg igjen i fjor. I 2018 er det 59 prosent som svarer at de har et «meget» eller «ganske» godt inntrykk av Forsvaret – en oppgang på 3 prosentpoeng fra i fjor.

– Jeg synes det er positivt at omdømmet stiger. Det opplever jeg som en anerkjennelse til de ansatte som daglig løser Forsvarets oppgaver for å skape sikkerhet for Norge og trygghet for befolkningen. I tillegg kan det hende at den så langt vellykkede innfasingen av F35 som en svært viktig ressurs for hele Forsvaret blir sett på som positivt, sier Bruun-Hanssen.

12 prosent svarer at de har et litt dårlig eller meget dårlig inntrykk av Forsvaret.