Amnesty: – Europa er ikke uten kritikk i saker om barnemigranter

Europeiske hjelpeorganisasjoner sier at mange EU-land bør feie for egen dør før de går altfor langt i å fordømme USAs behandling av innvandrerfamilier.
Europeiske hjelpeorganisasjoner sier at mange EU-land bør feie for egen dør før de går altfor langt i å fordømme USAs behandling av innvandrerfamilier. Foto: Amel Emric / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU slår seg på brystet og kritiserer USA for å skille barn fra foreldre i innvandrersaker. Men Europa går ikke fri for kritikk, sier Amnesty International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene av gråtende barn som blir satt i forvaringsleire ved grensen mellom USA og Mexico, har gått verden rundt og utløst massiv kritikk. I London sa statsminister Theresa May at bildene var svært rystende, og i Frankrike sier en regjeringstalsmann at Europa og USA «åpenbart ikke deler samme sivilisasjonsmodell».

Men flere menneskerettsgrupper sier at regjeringer på denne siden av Atlanteren kan gjøre ting mye bedre i egen bakgård. Særlig blir det vist til de 180.000 mindreårige som har kommet alene til Europa fra Afghanistan siden 2015.

– Vi har ikke sett slik form for brutalitet så langt, men Europa går i denne retningen. Vi har mange familier som er splittet opp på grunn av hensynsløse, europeiske asyllover, sier Maria Serrano. Hun er seniorrådgiver for migrasjonssaker i Amnesty International.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutal framferd

Hellas, Malta, Frankrike og Bulgaria er alle blitt sterkt kritisert i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for behandlingen av innvandrerfamilier og alenebarn. Og senest i forrige uke kritiserte hjelpeorganisasjonen Oxfam fransk politi for fysisk mishandling av barn helt ned i 12-årsalderen ved grensen til Italia.

Frankrike ble også kritisert for å utvise mindreårige uten følge til Italia, en praksis som angivelig er i strid med EUs asylregler. I enkelte tilfeller skar politiet bort sålene på skoene til de mindreårige barna for å gjøre det vanskeligere for dem å ta seg tilbake til Frankrike, hevder Oxfam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Violaine Husson fra den franske hjelpegruppen Cimade sier at hennes hjemland ikke er i posisjon til å kritisere andre. Ifølge tall fra Cimade er antallet barn tatt i forvaring, med tanke på utvisning av hele familier til Italia, økt fra 31 i 2013 til 305 i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normalt

– Vi er svært urolige over tendensen. Praksisen med å sette barn i forvaring er blitt det normale i Frankrike, sier Husson.

Spanias innenriksdepartement garanterer på sin hjemmeside at barn ikke skal bli skilt fra sine foreldre i utvisningssaker. Men spanske hjelpeorganisasjoner klager over overfylte leire og elendige sanitærforhold.

De siste årenes utvikling med barnemigranter og tenåringer uten voksne fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia har satt mottaksapparatet i europeiske land på harde prøver.