Overvektige med føflekkreft har farligere svulster

Totalt dør mer enn 300 personer i Norge av føflekkreft hvert år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Totalt dør mer enn 300 personer i Norge av føflekkreft hvert år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overvektige har oftere tykke føflekkreft-svulster enn normalvektige, ifølge forskere ved Kreftregisteret. Tykke svulster er farligere enn de tynne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien tok forskerne utgangspunkt i landsomfattende helseundersøkelser der 290.000 personer deltok fra 70-tallet til 2003. Blant disse utviklet 3.000 føflekkreft, og forskerne fant en høyere gjennomsnittlig BMI på personene med tykkest svulster som følge av tilstanden.

– Vi tror dette delvis er styrt av atferd; tidligere studier har vist at overvekt og lav tilfredshet med egen kropp fører til at folk, og særlig menn, i mindre grad følger med på egen kropp, slik at føflekkreft-svulster kan vokse uoppdaget og derfor er tykkere ved diagnose, sier studiens førsteforfatter Jo Stenehjem.

I Kreftregisterets artikkel om forskningsrapporten heter det at føflekkreft-rammede med tynn svulst lever lenger enn de med tykke svulster.

– Våre resultater er nok et argument for å forsøke å holde seg normalvektig, selv om fornuftige solingsvaner fortsatt er det aller viktigste for å unngå føflekkreft, sier postdoktor Stenehjem i Kreftregistret.

Totalt dør mer enn 300 personer i Norge av føflekkreft hvert år.

Les også: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for