Salmonella blant hester øker i omfang

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet bekrefter at hester i seks staller er smittet av salmonellabakterier, i tillegg er det mistanke om smitte i 15 andre staller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble klart at ett føll var blitt smittet ved hesteklinikken ved NMBU veterinærhøyskolen i Oslo, har omfanget av utbruddet av bakterien økt.

– Vi jobber med å kartlegge hvordan smitten har spredd seg og hvor den kommer fra. Det er foreløpig for tidlig å si noe om omfanget av utbruddet og hvor smitten stammer fra. Vi jobber fortsatt bredt, sier seniorrådgiver, Kirsti Ullsfoss i Mattilsynet region Stor-Oslo.

Mattilsynet har så langt båndlagt 23 dyrehold i forbindelse med utbruddet. 21 dyrehold på Østlandet, 1 på Sørlandet og 1 på Vestlandet er ilagt båndlegging. Det betyr at ingen dyr får flyttes inn eller ut av gården.

Salmonellabakteriene forårsaker sykdommen salmonellose hos dyr og mennesker. Salmonella Typhimurium, som føllet er smittet av, er en av over 2.500 varianter. Salmonella er sjeldent hos norske husdyr og i norsk mat, men bakterien finnes i naturen i Norge, hovedsakelig hos fugler og pinnsvin.