Syv av ti nordmenn engster seg for flåttsykdommer

Se video: Slik beskytter du deg mot flåtten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en stor andel av oss legger angsten for flåttoverførte sykdommer en demper på sommerstemningen. Samtidig er det få som vet hvordan vi kan forebygge de samme sykdommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med en fersk undersøkelse gjennomført av Analyseinstituttet YouGov for legemiddelselskapet Pfizer, oppgir 20 prosent av de spurte (1013 respondenter i alderen 18+) at de selv er blitt bitt av flått. SamtidIg er det mer enn tredobbelt antall som oppgir at de er litt eller veldig engstelige for å få flåttoverførte sykdommer.

– Kunnskap er viktig for å kunne beskytte seg mot flåttoverførte sykdommer. Ved å følge rådene for godt flåttvett, vil mange kunne føle seg tryggere og unngå å få disse sykdommene, sier Joachim Henriksen, kommunikasjonssjef i Pfizer, i en pressemelding.

Se flåttvettreglene du bør følge i video øverst i saken

Den «ukjente» sykdommen

Sommer er høysesong for flått. I Norge er det spesielt i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland at vi finner skogflåtten.

I Oslofjordområdet er den vanlig på begge sider av fjorden. Den er svært vanlig på Sørlandet, og på Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene. Sporadisk kan den finnes lengre nord i Nord-Norge enn Helgeland, og også på indre deler av Østlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tenker kanskje automtisk på borreliose når det snakkes om flåttoverført sykdom. Borreliose er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi, som overføres til mennesker ved flåttbitt. Den kan ofte behandles med antibiotika.

TBE (skogflåttencefallit) er en mer sjelden sykdom, som kan gi alvorlige konsekvenser som hjerneskader og lammelse. I dag finnes ikke behandling mot TBE, men sykdommen kan forebygges.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår undersøkelse viser at selv om mange er bekymret for flåttsykdommer, er det bare én av fem som kjenner til hva TBE innebærer. Vi skulle ønske at kunnskapen var høyere, slik at vi i Norge kunne beskytte oss bedre og bekymre oss mindre, forteller Henriksen.

Les også: Fant flått på dinosaurhalen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Dette gjør du om barnet blir bitt av huggorm eller får flått

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta: Dette er TBE

  • Skogflåttencefalitt, (TBE) forårsakes av et virus som finnes først og fremst hos smågnagere, og kan smitte til mennesker via flåttbitt
  • I fjor ble det registrert 16 nordmenn som var blitt smittet av TBE. I Sverige ble det registrert 391 smittetilfeller
  • I motsetning til Borrelia-bakterien hvor det er liten risiko for smitte de første 24 timene etter flåttbitt, kan TBE-viruset smitte kort tid etter at man har blitt bitt
  • Inkubasjonstiden for TBE-viruset er 2 til 28 dager etter bitt
  • De fleste som smittes med skogflåttencefalittvirus, merker ingen tegn til sykdom. Enkelte derimot kan få et svært alvorlig sykdomsforløp
  • Hos dem som får symptomer vil symptomene ofte begynne med moderat feber, hodesmerter, muskelsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast. Symptomene varer i underkant av en uke, og vil hos 2/3 aldri komme tilbake igjen. 1/3 av pasientene derimot vil få nye og kraftigere symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke. I dette andre stadiet av sykdomsforløpet vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjerne og ryggmarg, og vil gi symptomer på hjernehinnebetennelse (høy feber, hodepine, stiv nakke, nakkestivhet, brekninger) og hjernebetennelse (sløvhet, forvirring, følelsesendringer på kroppen gangforstyrrelser og lammelser).

– Ingen grunn til å bli hjemme

Overalt hvor flåtten finnes kan den bære borreliabakterier, mens tilfeller av TBE har man så langt sett langs kysten fra Buskerud til Vest-Agder.

I den ferske undersøkelsen oppgir 24 prosent at de reiser til Sørlandet i sommerferien. I tillegg til sommergjestene på sørlandskysten, sier 32 prosent at de også pleier å dra til Sverige, hvor det i fjor ble konstatert hele 391 tilfeller av TBE.

– Det er absolutt ingen grunn til å bli hjemme i sommerferien på grunn av flått. Folkehelseinstituttets anbefalinger forklarer hvordan man kan forebygge flåttbitt, og gir også anbefalinger knyttet til eventuell vaksinering, forklarer Henriksen.

På sine hjemmesider skriver Norsk helseinformatikk (NHI) at det i gjennomsnitt oppstår sykdom kun etter cirka to prosent av alle flåttbitt, hvilket betyr at 98 av 100 flåttbitt ikke fører til sykdom.