Stor studie: Issmeltingen i Antarktis skyter fart

Se video: Forsker: – Valg vi tar nå vil avgjøre fremtiden for vårt sørlige kontinent.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antarktis har siden 1992 mistet ufattelige 3.000 milliarder tonn is – en mengde nok til å dekke delstaten Texas med 4 meter vann, viser omfattende studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare de siste fem årene har to femdeler av issmeltingen siden 1992 funnet sted. Det er en tredobling i farten på hvor raskt Antarktis mister sitt kilometertykke isdekke, skriver de 84 forskerne bak rapporten i tidsskriftet Nature.

Hvis issmeltingen fortsetter på denne måten, må kartene over vår planet tegnes om på nytt med nye kystlinjer, slår forskerne fast.

Funnene bør føre til at enhver tvil fjernes om hvorvidt kontinentets ismasse krymper. Studien viser også at kystbyer og andre bosatte lavtliggende områder langs kysten, med til sammen hundrevis av millioner av mennesker, vil være truet, skriver forskerne.

Overrasket

– Vi har nå et klart bilde av hva som skjer i Antarktis. Vi ser på disse funnene som enda en alarmklokke om at handling må til for å bremse oppvarmingen av vår planet, sier Eric Rignot, en av studiens hovedforfattere, som også er forsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes vi bør være bekymret. Det betyr ikke at vi bør bli desperate. Men ting skjer. Og de skjer raskere enn vi ventet, sier en annen av forfatterne bak studien, Isabella Velicogna ved University of California.

Mye av smeltingen finner sted på den vestlige delen av Antarktis. Issmeltingen på denne delen av kontinentet «er på randen av kollaps», skriver medforfatter Ian Joughin ved University of Washington.

VIDEO: Greenpeace roper varsku om «hemmeligheten» under isen i Antarktis

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendring

Studien er den andre i en rekke planlagte studier som skal foretas av isdekkene i Antarktis og på Grønland med noen års mellomrom av forskere ved NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Forskerne har sett på issmelting på 24 ulike måter. De har basert seg på informasjon fra mellom 10 og 15 satellitter, og har dessuten tatt i bruk målinger både på på bakken og i lufta, samt fått støtte fra datasimuleringer, forklarer hovedforfatter Andrew Shepherd ved University of Leeds.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er mulig at issmelting fra Antarktis alene kan gjøre at det gjennomsnittlige havnivået globalt vil stige 16 centimeter innen utgangen av århundret. I tillegg stiger havnivået som følge av issmelting andre steder i verden. Isen på Grønland smelter også, og et varmere klima gjør at sjøvannet også blir varmere, noe som gjør at det ekspanderer og stiger, forklarer Shepherd.

– Under naturlige betingelser kunne vi ikke ha ventet at isen skulle miste noe i det hele tatt. Det finnes ingen andre plausible forklaringer som bidrar til issmeltingen, enn klimaendringer, sier han.

Shepherd understreker imidlertid at dette ikke dreier seg om noen studie som skal slå fast om hvorvidt mennesker har bidratt til klimaendringer.