USA, Canada og Mexico får fotball-VM 2026

FIFA-delegatene stemte onsdag for at USA, Canada, og Mexico skal arrangere fotball-VM i 2016. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix.
FIFA-delegatene stemte onsdag for at USA, Canada, og Mexico skal arrangere fotball-VM i 2016. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotball-VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det avgjorde det internasjonale fotballforbundet FIFA onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen ble tatt i FIFA-kongressen i Moskva, der avstemmingen om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2026 var siste punkt på agendaen. En fellessøknad fra USA, Canada og Mexico konkurrerte mot Marokko om å bli VM-verter om åtte år.

Etter at søkerlandene fra scenen gjorde sitt ytterste for å overbevise FIFA-delegatene, gikk fellessøknaden fra de tre landene seirende ut. Opptellingen viste at USA, Canada og Mexico fikk 67 prosent av stemmene, mens Marokko fikk 33 prosent.

– Tusen takk for tilliten dere har gitt oss, det er en ære, sa presidenten i det amerikanske fotballforbundet, Carlos Cordeiro i sin takketale.

Norge stemte for Nord-Amerika

Fotballpresident Terje Svendsen sier Norge stemte for fellessøknaden til USA, Canada og Mexico.

– Det har vært en grundig prosess over lengre tid. Vi har møtt representanter fra de ulike søkerlandene ansikt til ansikt. Der fikk vi anledning til å stille spørsmål knyttet til infrastruktur, menneskerettigheter og potensielt gjenbruk etter mesterskapet. I tillegg har vi tatt hensyn til FIFAs evalueringsrapport, samt presentasjonene under kongressen her i Moskva. Totalt sett hadde vi et meget godt grunnlag for avgjørelsen vi har tatt, forteller Svendsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også et poeng at det er 32 år siden VM sist ble arrangert på det nordamerikanske kontinentet. Sånn sett er det deres tur i rekken igjen, sier han videre.

Første gang

Dette er første gang et mesterskap deles mellom tre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge søknaden skal brorparten av kampene gå i USA – inkludert alle kampene fra og med kvartfinalene. Mexico og Canada skal etter planen arrangere 10 kamper hver, mens USA skal stå for 60.

VM-finalen er planlagt å spilles på MetLife Stadium i New Jersey utenfor New York, hjemmebanen til New York Jets og New York Giants med en kapasitet på 85.000 tilskuere.

Gratulerte

FIFA-president Gianni Infantino sa seg nøytral i saken, men har ikke lagt skjul på at han likte den felles søknaden, kjent som United 2026. Søknaden hadde en kostnadsramme på 114 milliarder kroner (14 milliarder dollar), ifølge en rapport fra FIFAs evalueringsgruppe.

Det marokkanske fotballforbundet gratulerte umiddelbart sine motstandere med seieren, og ønsket dem alt godt med det kommende arrangementet.

USA og Mexico har arrangert VM-sluttspillet tidligere. USA i 1994 og Mexico både i 1970 og 1986.