Delte meninger om toppmøtet i sørkoreanske medier

En mann leser en avis med møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un på forsiden i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP/NTB scanpix
En mann leser en avis med møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un på forsiden i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier i Sør-Korea er positive etter toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Men en av landets konservative aviser kaller det «skandaløst».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter toppmøtet påpeker avisa Hankook at Trump og Kim ikke ble enige om noen tidsplan for atomnedrustning i Nord-Korea.

– Det kan se ut som resultatet ikke lever opp til forventningene, skriver avisa, som politisk befinner seg i sentrum.

Samtidig påpekes det i en lederartikkel at mer konkrete skritt vil bli diskutert i forhandlinger i tiden framover. Samtalene om nedrustning og varig fred mellom Sør- og Nord-Korea har bare så vidt begynt, skriver Hankook.

– Historisk at fiender møtes

Næringslivsavisa Joongang er forsiktig optimistisk, til tross for at det ennå ikke finnes noen tidsplan for atomnedrustning. Toppmøtet i Singapore beskrives som et første skritt.

– Vi kan ikke avvise toppmøtet som en fiasko. Det er i seg selv historisk at lederne for de to fiendene har møtte hverandre, skriver avisa.

Den mer høyreorienterte og konservative avisa Chosun har en ganske annen tolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen fra 12. juni er så skandaløs og absurd at vi knapt kan tro våre egne øyne, skriver avisa i en lederartikkel.

Avisa kritiserer Trump for å ha lovet å stanse de felles militærøvelsene til USA og Sør-Korea før Nord-Korea har begynt å bygge ned sitt atomarsenal.

– Stor fiasko

Dette synet deles av lederen for det konservative partiet Fritt Korea, Hong Joon-pyo. Han kaller toppmøtet en «stor fiasko».

Trump overrasket de aller fleste da han etter toppmøtet sa at han vil stanse militærøvelsene til USA og Sør-Korea. Dette har lenge vært et sterkt ønske i Nord-Korea, som oppfatter øvelsene som forberedelser til krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er det ikke kommet fram noe som tyder på at Sør-Korea, en av USAs nærmeste allierte, var informert om Tumps utspill på forhånd.

Den sørkoreanske militæreksperten Moon Seong-mook mener Trumps utspill bekrefter noe mange sørkoreanere hadde fryktet: at Nord-Korea kunne oppnå store innrømmelser fra en uortodoks president som er lite opptatt av gamle allianser.

Men sørkoreanerne har delte meninger om øvelsene, og den venstreorienterte avisa Hankyoreh roser toppmøtet i Singapore.

Avisa tror stansen i militærøvelsene vil bidra både til et bedre forhold mellom USA og Nord-Korea og nordkoreansk atomnedrustning.