Trumps Kim-hyllest får kritikk i USA

Video: Det historiske toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un fant sted i Singapore natt til tirsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump hyllet Nord-Koreas diktator Kim Jong-un etter toppmøtet i Singapore. Flere reagerer kraftig på den gode tonen mellom de to.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klapp på ryggen, brede smil, komplimenter og utveksling av håndtrykk preget TV-bildene som ble sendt etter toppmøtet mellom de to lederne.

Under pressekonferansen som fulgte, hyllet Trump Kim som en «veldig smart», «svært dyktig» og «svært verdig» forhandler på vegne av Nord-Korea.

I et intervju med ABC News noen timer senere sa Trump at han og den nordkoreanske lederen hadde bygget et «veldig spesielt forhold», både under møtet i Singapore, og under samtaler i forkant.

– Jeg stoler på ham. Jeg tror han stoler på meg, og jeg stoler på ham. Kanskje om et år kommer du til å intervjue meg og jeg vil si at jeg gjorde en tabbe. Det er mulig. Vi forhandler på høyt nivå, mange ting kan skje, og mange ting er mulig, sa Trump.

Kritikk

Flere er kritiske til at Trump valgte å skryte såpass uhemmet av diktatoren, som er anklaget for en rekke grove menneskerettsbrudd. Mye av kritikken ble fremmet hjemme i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der ble det igjen satt spørsmålstegn ved Trumps omfavnelse av autoritære ledere, etter at han tidligere også har skrytt av Vladimir Putin og uttrykt beundring for Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Dette ble sammenlignet med hvor trøtt og irritert Trump så ut da han møtte nære allierte under G7-toppmøtet i Quebec.

– Presidenten uttrykker manglende respekt for våre nærmeste allierte, mens han lar diktatorer slippe unna. Jeg trodde aldri jeg skulle se denne dagen, sier Nanette Barragan, en av Demokratenes representanter i kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Obama hadde hatt de siste 24 timene som Trump har hatt, ville republikanerne krevd at han ble stilt for riksrett, sa den framtredende republikanske kommentatoren Erick Erickson.

Les også: Stoltenberg kaller toppmøtet mellom Trump og Kim historisk

– Vil se nedrustning

På spørsmål om han hadde gått tilbake på sin tidligere kritikk av den nordkoreanske lederen, svarte Trump at han tror Kim har et genuint ønske om å bedre situasjonen for sitt folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er gitt det jeg er gitt. Jeg kan bare snakke av min egen erfaring, og jeg har møtt ham, jeg har snakket med ham. Jeg tror han virkelig ønsker å gjøre en god jobb for Nord-Korea. Jeg tror han vil ruste ned. Uten det, er det ingenting å snakke om, sa Trump.

Les også: Trump satser på rask atomnedrustning i Nord-Korea

Militærøvelser

I slutterklæringen som ble signert av Trump og Kim, var det imidlertid ingen garantier om når og hvordan sistnevnte skal ruste ned, og flere eksperter har uttrykt skepsis etter toppmøtet.

– Totalt sett var dette en veldig vag erklæring med få detaljer om hvordan de skal oppnå målene de er enige om, sa Hoo Chiew Ping, foreleser i strategiske studier og internasjonale realsjoner ved universitetet i Malaysia.

At Trump i etterkant også overraskende erklærte at han ville stanse USAs militærøvelser med Sør-Korea, har også skapt usikkerhet. Sør-Korea har bedt om en klargjøring, mens USAs kommandosentral i Sør-Korea foreløpig ikke endrer på noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I samråd med våre sørkoreanske partnere, vil vi fortsette med vår nåværende militære tilstedeværelse inntil vi får oppdaterte retningslinjer, sa talsmann Chad Carroll.

Les også: Håp og tvil etter møtet mellom Kim og Trump

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I en av pausene under møtet mellom de to statslederne i Singapore benyttet Trump muligheten til å vise Kim bilen sin. Internasjonale medier undrer seg over hendelsen

– Riktig retning

Med så mange ubesvarte spørsmål etter toppmøtet, var mange av reaksjonene rettet mot framtida.

FN, Russland, EU og flere asiatiske land kom med løfter om at de vil bidra til å legge til rette for flere fredssamtaler.

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet mot fred og fullstendig og verifiserbar nedrustning på Koreahalvøya. IAEA og resten av FN-systemet står klart til å støtte denne prosessen på alle måter, sa Stephane Dujarric, talsperson for FNs generalsekretær António Guterres.

Les også: Trump sier han vil stanse militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea