Frykten for et massivt angrep mot en av Jemens viktigste havnebyer øker

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN jobber på spreng for å hindre et massivt angrep mot havnebyen Hodeida i Jemen. Et angrep kan bety nær full stans i nødhjelpen og true hundretusener av liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemen importerer 90 prosent av all mat, og 70 prosent av den blir levert via havnen i Hodeida, ifølge FN.

– Et angrep mot Hodeida vil ha katastrofale konsekvenser, sa FNs Jemen-utsending Martin Griffith i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Han har de siste dagene drevet intense forhandlinger med de jemenittiske houthi-opprørerne, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) for å unngå en storstilt militær konfrontasjon i den viktige havnebyen ved Rødehavet.

UAE varsler angrep

Det var Storbritannia som ba om hastemøtet i Sikkerhetsrådet etter å ha varslet hjelpeorganisasjoner på bakken om at UAE har advart om at et angrep mot den houthi-kontrollerte byen vil starte om få dager.

– Vi gjør alt vi kan via diplomatiske kanaler for å avverge et angrep på Hodeida. Til tross for dette ser et militærangrep nå ut til å være nært forestående, heter det i notatet som det britiske bistandsdepartementet har sendt til hjelpeorganisasjonene, skrev avisa The Guardian søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringsstyrker rykker fram mot viktig havneby i Jemen

I notatet står det også at UAE har gitt FN en tre dagers «nådeperiode» til å forlate byen.

– Vennligst ta alle forholdsregler som er nødvendig i forberedelsen på dette, og la oss få vite hvis det er noe vi kan bistå dere med. Vi tenker på dere og deres ansatte i en svært vanskelig tid, skriver departementet til hjelpeorganisasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– 250.000 liv i fare

I alt 20 hjelpeorganisasjoner sendte mandag ut en felles pressemelding der de advarer om at et angrep vil ha forferdelige konsekvenser for sivilbefolkningen.

Allerede nå lider anslagsvis 100.000 barn i Hodeida-distriktet av ekstrem sult, ifølge Redd Barna.

– Familier og barn risikerer å bli sittende fanget eller fordrevet, og det er en alvorlig risiko for en økning i sykdommer, at matmangelen blir verre og for mulig hungersnød, heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN: Verdens verste krise

FN har beskrevet den humanitære krisen i Jemen som verdens verste, og organisasjonen mener at opptil en kvart million menneskeliv kan gå tapt hvis angrepet blir gjennomført.

– Et militært angrep eller en beleiring av Hodeida vil påvirke hundretusener av uskyldige sivile. I verste fall frykter vi at så mange som 250.000 mennesker kan miste alt, selv livet, sa FNs humanitære koordinator Lise Grande før helgen.

FN anslår at det nå bor 600.000 mennesker i og rundt Hodeida. De siste dagene har jemenittiske regjeringsstyrker med støtte fra Saudi-Arabia og UAE rykket stadig nærmere byen.

President til UAE

Tirsdag ble det meldt at Jemens president Aberabbo Mansour Hadi, som bor i eksil i Saudi-Arabia, er på et sjeldent besøk i UAE. Besøket skal være et forsøk på å reparere forholdet mellom presidenten og UAE, og det skal være Saudi-Arabia som har bedt om møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UAE er i utgangspunktet en av Hadis støttespillere, men landet har reagert kraftig på Hadis samarbeid med et islamistisk parti som ønsker å gjøre Sør-Jemen til et eget land. Det har også ført til militære sammenstøt mellom tidligere allierte styrker i Sør-Jemen.

Erkefienden Iran

Saudi-Arabia, UAE og flere andre land ved Persiabukta iverksatte i 2015 en militæroperasjon i et forsøk på å få Jemens internasjonalt anerkjente regjering tilbake til makten. De sunnimuslimske golflandene anklager sin erkefiende Iran for å støtte houthiene.

Houthi-opprørerne har siden 2014 kontrollert store deler av landet, deriblant hovedstaden Sanaa.