Trump sier han vil stanse militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea

President Donald Trump på pressekonferansen etter tirsdagens toppmøte med Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump på pressekonferansen etter tirsdagens toppmøte med Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trump sier han vil avslutte militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea og kaller dem «upassende».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten kom med denne oppsiktsvekkende kunngjøringen på en pressekonferanse etter møtet med leder Kim Jong-un.

Nord-Korea har lenge protestert kraftig mot militærøvelsene, som i nord er blitt sett på som forberedelser til invasjon.

Trump framstilte beslutningen som et økonomisk anliggende, ettersom USA ifølge president vil spare store summer. Det er ikke kjent om myndighetene i Sør-Korea var informert om denne uttalelsen, eller om de fikk overraskelsen rett i fanget.

Trump utelukket ikke at det kunne bli nødvendig med nok et toppmøte mellom ham og Kim. For øvrig vil delegasjoner fra de to land komme sammen i neste uke for å drøfte veien videre. Både utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton vil delta i dette arbeidet.

Modig skritt

Den amerikanske presidenten takket ellers den nordkoreanske lederen for å ha tatt «et første modig skritt mot en lys framtid for sitt folk». Trump sa etter møtet med Kim at konkrete endringer er mulig og at han er innstilt på å innlede et nytt historisk forhold til Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortiden skal ikke definere framtiden. Vi skal skrive et nytt kapittel i historien om våre to folk, sa Trump. Han betegnet samtalene med Kim som direkte, rett-på-sak og intense.

Under pressekonferansen tok Trump til motmæle mot dem som mener at USA har fått lite igjen for møtet med Kim Jong-un. Trump forsikret at han ikke hadde gitt seg på noe punkt. Presidenten sa at han nylig vurderte en pakke på 300 nye sanksjoner, men at han fant det respektløst å sette dem ut i livet med tanke på det kommende møtet med Kim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sanksjonene som allerede er virksomme, vil bli stående inntil spørsmålet om atomvåpen er ryddet av veien. Trump innrømmer at det tar lang tid å bygge ned et atomvåpenarsenal, men at han vil legge press på Kim for å få ham til å gjøre det så raskt det er «mekanisk og menneskelig mulig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

På forhånd

I en intervju med TV-stasjonen ABC tirsdag innrømmet Trump at han hadde snakket med Kim på forhånd, rundt den tiden da utenriksminister Mike Pompeo var i Pyongyang for å forberede besøket.

Presidenten sa at han vil invitere Kim til Det hvite hus «når tiden er riktig». Kim skal ha takket ja til invitasjonen. Trump la til at han selv er åpen for å avlegge et besøk i Pyongyang.

Trump roste Kim på pressekonferansen og kalt ham svært talentfull. Trump viste til Kims vei til toppen i Nord-Korea i forholdsvis ung alder.

Den amerikanske presidenten sa at han hadde fått forsikringer fra Kim om at et større testanlegg for rakettmotorer er i ferd med å bli lagt ned. Hvor anlegget ligger, er ikke kjent.