Klassekampen: – Norsk-trente soldater drepte sivile i Syria

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har den siste tiden måttet svare på flere spørsmål om hendelser knyttet til lokale, syriske militsgrupper under trening av norske soldater. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har den siste tiden måttet svare på flere spørsmål om hendelser knyttet til lokale, syriske militsgrupper under trening av norske soldater. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale syriske militssoldater som var under trening av norske soldater, skjøt og drepte en far og en sønn i en flyktningleir i Syria, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyteepisoden skal ha funnet sted i flyktningleiren Rukban for rundt ett år siden, skriver avisen. Leiren ligger i ørkenen mellom Syria og Jordan og i nærheten av Tanf-basen, der norske styrker har vært stasjonert.

Flere kilder forklarer at én av soldatene fra den lokale militsen havnet i konflikt på et marked i flyktningleiren. Krangelen endte med skyting, hvor en far og en sønn ble drept. Fire soldater som var involvert i hendelsen, ble dømt til å betale erstatning, og én offiser fikk disiplinærstraff. Offiseren, som er navngitt, bekrefter at en far og sønn ble drept i skytingen.

Ifølge offiseren visste de norske soldatene om episoden og var opprørte over den.

Klassekampen har spurt Forsvarsdepartementet om norske myndigheter er kjent med hendelsen, og om det er denne hendelsen som i mai ble beskrevet som en «alvorlig episode» blant de lokale, norsk-trente styrkene.

«Forsvarsdepartementet er ikke kjent med den påståtte hendelsen», skriver Forsvarsdepartementet i en epost.