Norge i verdenstoppen på epostsvindel

Sommeren er høysesong for såkalt direktørsvindling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sommeren er høysesong for såkalt direktørsvindling. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyppig bruk av vikarer gjør sommeren til høysesong for «direktørsvindel». Kun USA, Australia og Storbritannia er mer utsatt for denne typen svindel enn Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har høy velstand og høy tillit til hverandre og til offentlige institusjoner. Dette gjør oss litt godtroende, og flere undersøkelser viser at vi er ganske naive. Dette gjør at vi blir særs attraktive for svindlere, sier Karianne Myrvold, markeds- og kommunikasjonssjef i datasikkerhetsfirmaet Trend Micro, til NRK.

Myrvold forklarer at direktørsvindel går utpå at en person utgir seg for å være ledelsen i en bedrift, og målrettet går mot personer i for eksempel økonomiavdelingen for å få dem til å utbetale store pengebeløp.

Senest i mai ble Stavanger kommune svindlet for 500.000 kroner da en ansatt overførte penger til en konto etter å ha mottatt en epost fra det vedkommende trodde var en daglig leder i kommunen.

Micro Trend avdekket 4.000 slike angrep på verdensbasis i løpet av de fire første månedene i 2018, 3 prosent av dem fant sted i Norge, ifølge statskanalen. Datasikkerhetsfirmaet anslår at det i år på verdensbasis vil bli svindlet for 90 milliarder kroner på denne måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea sier til NRK at det er vanskelig å få pengene tilbake etter at de er blitt overført og understreker viktigheten av forebyggende arbeid.

Myrvold ber derfor folk være oppmerksom på ord som «kontrakt», «oppkjøp», «konfidensialitet» og «hastverk» når de leser eposter.

– Hensikten er å få de ansatte til å føle tidspress, få dem til å unngå vanlige prosedyrer, sier hun.

Les også:

Politiet advarer mot «direktørsvindel»

Ny svindel på Facebook lover gratis drivstoff fra Shell

Norske bistandsaktører utsatt for grov svindel i Øst-Afrika