G7 lover å forhindre atomvåpen i Iran

Fredag ettermiddag for G7-toppene samlet seg til det årlige gruppebildet, denne gangen i Charlevoix i Canada. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Fredag ettermiddag for G7-toppene samlet seg til det årlige gruppebildet, denne gangen i Charlevoix i Canada. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene er enige om å forsikre at Iran aldri utvikler eller får tak i atomvåpen. Samtidig ber de iranske myndigheter om å ta grep mot terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forplikter oss til permanent å forsikre at Irans atomprogram forblir fredelig, i tråd med landets internasjonale forpliktelser om aldri å forsøke å utvikle eller skaffe seg atomvåpen, slår G7-lederne fast i slutterklæringen etter årets G7-toppmøte i Quebec i Canada.

Atomavtalen med Iran, som gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

I mai i år kunngjorde imidlertid president Donald Trump at USA trekker seg fra avtalen. De øvrige landene vil bevare avtalen, og flere av dem har lovet å overholde den.

Til tross for Trumps kritikk mot avtalen, som gir sanksjonslette for Iran, har G7-landene altså kommet til enighet om en felles slutterklæring også på dette punktet.

– Vi fordømmer all økonomisk støtte til terrorisme, inkludert terroristgrupper støttet av Iran. Vi ber også Iran om å være konstruktive og bidra til innsatsen for å bekjempe terrorisme og finne politiske løsninger, forsoning og fred i regionen, heter det i slutterklæringen.