Brasil-veteranene fikk Marseille-revansj

Edmundo og Brasil ble for sterke i møtet med Ronny Johnsen og Norge i «Omkampen». Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Edmundo og Brasil ble for sterke i møtet med Ronny Johnsen og Norge i «Omkampen». Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum var hakket bedre enn de norske VM-heltene fra 1998. De brasilianske stjernene enda bedre i solskinnet. Brasil vant «Omkampen» fortjent 3-0.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 15.000 tilskuere fant veien til Ullevaal stadion for å mimre og hylle gamle helter. 20 år etter miraklet i Marseille, som Norges 2-1-seier mot Brasil i VM blir kalt, badet nasjonalanlegget i sol og varme.

Allerede flere timer før avspark i oppvisningskampen var det proppfullt med fans utenfor Ullevaal. Det var lange køer på serveringsstedene. Det sier litt om hvor populære gamle fotballhelter er.

Egil «Drillo» Olsen kunne velge og vrake mellom sine VM-helter. Siden det bare var oppvisningskamp ble flere stadig byttet inn og ut, men publikum klappet som om det sto om avansement i et sluttspill hver gang de gamle heltene vartet opp med finter og avslutninger.

Brasil manglet en av de største stjernene fra 1998. Ronaldo måtte stå over kampen på grunn av skade, men fikk i stedet rollen som lagleder på sidelinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

0-0 til pause

De norske spillerne hang bra med til pause. Det sto 0-0 etter de første 35 minuttene (veteranene fikk litt kortere kamp enn til vanlig), men i 2. omgang handlet det meste om slitne norske bein og lekne brasilianere.

Da Ronny Johnsen holdt igjen Giovanni, kunne Edmundo enkelt score 1-0 på straffespark. Thomas Myhre var sjanseløs på den knallharde avslutningen. Da Edmundo senere skjøt i stolpen, var rollene byttet om, og Giovanni kunne enkelt sette inn returen.

Like før slutt fikk tilskuerne kveldens vakreste detalj: Gabriel løftet ballen over Frode Grodås og i mål fra 45 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange gledet seg over å få se Erik «Myggen» Mykland i aksjon igjen for Norge. Egil Østenstad sto klar for å bli byttet inn i 1998, men først 20 år senere fikk den tidligere Premier League-proffen slippe til. Norge startet med identisk lag som i Marseille for 20 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmest scoring for Norge var Gunnar Halle, men hans avslutning og forsøk på redusering til 1-3 ble avverget på streken. Roar Strand løp nesten like mye som i glansdagene, men flere av de andre spillerne på begge lag var blitt atskillig tyngre i steget, men smilet var aldri langt borte.

Og Dan Eggen, stopperen som nesten bare var med for Norge i sluttspill, så ikke ut til å ha fått med seg at det bare var en showkamp. Forsvarskjempen satte inn den ene susende taklingen etter den andre.

Og Mini Jakobsen hadde ikke glemt gamle showtakter. «Luftens Baron» slo oppgitt ut med armene da han ble avvinket for offside. Publikum elsket opptrinnet.

Bakgrunn: Flo: – Spent på hvordan kampen blir med disse kroppene

Scheie-comeback

NRK-legenden Arne Scheie gjorde et populært comeback i kommentatorboksen lørdag. Scheie ble pensjonist i 2014, men blir aldri glemt for sine lidenskapelige fotballkommentering på statskanalen. Grundig som alltid var Scheie opptatt av å få riktige draktnummer tidlig på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi har scoret i Marseille» og «Er det straffespark» er Scheie-fraser som aldri går ut på dato. «Alle» husker øyeblikkene fra bragden da Norge slo selveste Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scheie kommenterte over 100 landskamper med Norge i sine over 40 år i NRK. Det ble også 41 hoppuker og 123 tippekamper fra England.

Som i 1998 hadde Scheie med seg Lars Tjærnås som ekspertkommentator. Tjærnås var mannen som måtte bekrefte for NRK-legenden at Norge hadde fått straffespark i Marseille.

Les også: Ronaldo spiller ikke showkampen på Ullevaal

Siste Dan

Dan Børge Akerø gjorde sin siste TV-jobb for NRK lørdag. Den folkekjære programlederen ledet sendingen fra Ullevaal stadion sammen med Carina Olset.

Akerø har vært stor TV-profil siden 1980-tallet. Han jobbet i Dagsrevyen før han slo gjennom for fullt med helgesendinger i beste sendetid. Senfredag og LørDan ble store suksesser med enorme seertall.

Etter en periode i TV 2 vendte Akerø hjem til NRK hvor han har suksesser som Klassefesten og QuizDan. Den tidligere Skeid-spilleren var også sentral da Idrettsgallaen ble sendt for først gang i 2002.