– Dette er dramatisk for norsk næringsliv

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige. Bildet er fra Nordby Supermarked rett over grensen til Norge.
I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige. Bildet er fra Nordby Supermarked rett over grensen til Norge. Foto: Hegnar.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenskehandelen er Norges 4. største dagligvareaktør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens svenskene kan glede seg over stadig flere nordmenn på handletur, taper Norge både arbeidsplasser og skattekroner, fastslår Virke.

Nye tall fra SSB viser at antall dagsturer til Sverige har økt med 11 prosent de siste 12 månedene.

- Dette er dramatisk for norsk næringsliv! Nordbysenteret rett over grensen ved Svinesund forteller om rekordomsetning. Svensk Handel melder i en fersk rapport at svensk næringsliv langs norskegrensen går lyse tider i møte på grunn av norsk avgiftspolitikk, og det forventes betydelig vekst i både nordmenns kjøp av varer, men også tjenester som tannlege, frisør og bilreparasjoner, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, i meldingen.

Les også: Megler avlyser vårrushet i boligmarkedet

Høyere avgifter gir mer grensehandel

Norge har blant verdens høyeste avgifter på grensehandelsutsatte varer. På toppen av dette ble avgiften på sjokolade, sukkervarer og mineralvann økt med opptil 83 prosent fra 1. januar i år. Grensehandelen økte sterkt i 2017, og på grunn av avgiftshoppet fra nyttår har veksten i grensehandelen akselerert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Resultatet av avgiftshoppet er ikke bedre folkehelse, men mer storinnkjøp av sukkervarer fra utlandet. Det er en usedvanlig dårlig ide å stimulere til hamstring av godteri i Sverige og samtidig sende både arbeidsplasser og skattekroner over til nabolandet i øst, sier Andersen.

En undersøkelse gjennomført i april i år av Opinion for Virke, viser at 1 av 3 sier de vil grensehandle mer på grunn av avgiftshoppet fra nyttår. Mens 69 prosent av østlendingene planlegger eller har vært på grensehandelstur, vil hele 44 prosent av sørlendingene (inkludert Telemark) og 50 prosent av nordlendingene også grensehandle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges 4. største dagligvareaktør

Direktøren peker på at nordmenns handel av dagligvarer i Sverige nå er klart større enn omsetningen til Norges fjerde største dagligvareaktør. Mens 6 prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige i 2017, representerte Bunnpris med sine 250 butikker, til sammenligning 3,7 prosent av markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, meldes det også om sterk vekst i netthandelen med godteri og mineralvann fra Sverige

Varer kan sendes over grensen helt uten avgifter så lenge kjøpesummen er lavere enn 350 kroner. Mange av Virkes medlemmer melder om at hyllene i Post-i-butikk stadig blir fylt opp av godterier og brus kjøpt på nett fra Sverige.

– Nå er det på høy tid å våkne

- I stedet for å redusere avgiftsulempene for norsk handel, har politikerne gått motsatt vei det siste året. Nå er det på høy tid å våkne og erkjenne at norsk avgiftspolitikk ikke kan utformes i et vakuum. Det er bra at Virke nå ser ut til å få gjennomslag på Stortinget for en avvikling av 350-kronersgrensen, men vi ser virkelig ingen grunn til å kaste bort tid, og ikke minst arbeidsplasser og skattekroner, på en utredning - ordningen burde kunne avvikles på dagen, sier Andersen.

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)