Har ennå ikke lagt frem kvittering for terrorbildet som utløste regjeringskaosListhaug-rådgiver ut mot MDG-Lans kleskjøp – ble selv «avkledd» på Twitter

SKEPTISK: – Som rådgiver gjør du mye forskjellig, og jeg snakker av egen erfaring. Men å bli sendt for å gjøre private innkjøp for sjefen virker litt spesielt, skriver Sylvi Listhaugs rådgiver Espen Teigen om Lan Marie Bergs kleskjøp. Selv betalte han for bildene til Listhaugs Facebook-side av egen lomme - i arbeidstiden.
SKEPTISK: – Som rådgiver gjør du mye forskjellig, og jeg snakker av egen erfaring. Men å bli sendt for å gjøre private innkjøp for sjefen virker litt spesielt, skriver Sylvi Listhaugs rådgiver Espen Teigen om Lan Marie Bergs kleskjøp. Selv betalte han for bildene til Listhaugs Facebook-side av egen lomme - i arbeidstiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det virkelig greit å sende en rådgiver for å handle klær til deg? spurte Listhaug-rådgiver Espen Teigen. Det har ført til et verbalt bikkjeslagsmål blant profilerte politikere og advokater på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er angrepet mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg fra eieren av en eksklusiv klesbutikk i hovedstaden, som ABC Nyheter omtalte onsdag.

Jan Andre Svean skrev opprørt i et kommentarfelt på Facebook at Berg hadde vært innom butikken hans uten å kjøpe noe, og fyrte av følgende kraftsalve om henne:

– Fy fa… så frekk!! Burde nektes adgang til alle butikker i byen asap!!

Hadde kvittering

Men Berg hadde faktisk kjøpt noe der, og kunne fremvise kvittering. Selve kjøpet ble foretatt av hennes rådgiver, opplyste Berg selv, og la ut et bilde av seg selv iført t-skjorten i butikkens lokaler, på Twitter.

– Har den på meg i dag faktisk! PS: jeg hadde tidsklemme og måtte få en rådgiver til å handle for meg, så kanskje ikke så rart eieren ikke fikk det med seg. Alltid fint å kunne kikke og prøve i butikken før man gjør innkjøp, skrev miljøbyråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg har i etterkant skværet opp med Svean.

Bakgrunn: Eier av luksusbutikk angrep MDG-Lan: – Fy fa… så frekk!!

Hets og trusler

Miljøpartiet De Grønnes byråd har hisset på seg dem som misliker at det er restriksjoner på hvor i hovedstadens gater man kan parkere og kjøre, og har til tider vært utsatt for så mye hets og trusler, at Oslo kommune har iverksatt spesielle sikkerhetstiltak rundt henne.

Espen Teigen, rådgiver for Sylvi Listhaug, som gikk av som justisminister og ble stortingsrepresentant som følge av et Facebook-innlegg han hadde skrevet, synes det ifølge egne utsagn er spesielt at Bergs rådgiver «ble sendt ut for å gjøre private innkjøp for sjefen». Onsdag kveld spurte han derfor på Twitter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det virkelig greit å sende en rådgiver for å handle klær til deg?

Og fikk raskt svar på tiltale - blant dem advokat Jon Wessel-Aas, ekspert på ytringsfrihet og opphavsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Listhaug brukte terrorbilde uten tillatelse: – Bør være klar over åndsverkloven om man er justisminister

Teigens omstridte bildekjøpt

Wessel-Aas minnet Teigen på bruduljene i kjølvannet av hans påståtte kjøp av et terrorbilde som ble benyttet i innlegget Teigen publisert på daværende justisminister Listhaugs offentlige Facebook-side 9. mars i fjor.

Der påsto Listhaug at Arbeiderpartiet ville stemme ned Fremskrittspartiets forslag om å inndra pass og statsborgerskap fra fremmedkrigere og terrorister samme dag som filmen om 22. juli på Utøya hadde premiere.

Teigen var ansvarlig for Facebook-siden, og vedgikk at han hadde skrevet det med statsrådens godkjennelse.

Men bildet han hadde brukt, var ikke rettighetsklarert med opphavsretthaver NTB Scanpix, og Teigen kunne ikke vise frem kvittering for kjøp da ABC Nyheter ba om det 13. mars:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den var morsom

Teigen svarte ironisk til Wessel-Aas:

– Jeg innrømmer gladelig at den var morsom. Jeg har tross alt selvironi, i motsetning til selvhøytidelige jurister. Her er forøvrig fra nettbanken min, etter at jeg beklaget og gjorde opp for meg. Du vet, sånne som dere som er for gode til å gjøre feil eller vil noen gang innrømme, svarte Teigen – og la frem skjermdump av sin bankbetaling, datert 19. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Listhaug-rådgiver nekter å legge frem kvittering for påstått bildekjøp

Hevdet bildet var kjøpt av internasjonal side

Men Teigen hevdet opprinnelig at bildet var kjøpt fra en internasjonal nettside. I en SMS til ABC Nyheter 13. mars 2018 skrev han «det er litt kjipt å betale for et bilde to ganger, men vi vil bare ha orden på det».

Purringer til tross: Teigen har ennå ikke oppgitt hvilken internasjonal side han skal ha kjøpt bildene fra først, og har på forespørsel heller ikke lagt frem kvittering for kjøpet fra den påstått internasjonale siden. Han har også hele tiden understreket at han har kjøpt bildene til den daværende statsrådens Facebook-side privat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag torsdag opplyser Teigen på SMS til ABC Nyheter at han ikke har anledning til å svare, fordi han skal på reise.

Advokat Brynjar Meling, dommer Kim Heger i Oslo tingrett og tidligere statsråd Bård Vegar Solhjell var blant dem som engasjerte seg i Teigens innlegg:

BÅRD VEGAR SOLHJELL: Tidligere SV-statsråd, nå leder i WWF Verdens Naturfond, engasjerte seg også i Teigens tråd. Han mener det var helt greit at Berg sendte rådgiveren. Foto: Skjermdump

Les også: Solberg strammer inn på Facebook etter Listhaug-rabalderet

Teigen tar Twitter-pause

Wessel-Aas var for øvrig ikke den eneste som engasjerte seg i det som ble en så lang Twitter-tråd at Espen Teigen i dag kunngjorde dette.