Stortinget vil ikke stanse norsk våpeneksport til Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert i Istanbul i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert i Istanbul i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikskomiteen er bekymret for utviklingen internt i Tyrkia, men vil ikke stanse eksport av norsk forsvarsmateriell til landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare SV støttet Rødts forslag om å stanse eksport av forsvarsmateriell, da utenriks- og forsvarskomiteen onsdag avga sin innstilling.

– Komiteen er bekymret over utviklingen internt i Tyrkia, der demokratiske prinsipper og institusjoner i økende grad er under press, heter det i innstillingen.

Den viser likevel til at Tyrkia er et alliert NATO-land, og at det derfor i utgangspunktet er åpnet for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært materiell til Tyrkia. Dersom det blir fastslått fra autoritativt hold at et land bryter humanitærretten, så gir regelverket hjemmel til å avslå eller holde tilbake eksport av forsvarsmateriell, står det videre i innstillingen.

Bjørnar Moxnes' (Rødt) opprinnelige forslag var å be regjeringen om å arbeide for at Tyrkia og allierte islamistiske opprørsgrupper trekker sine militære styrker ut av Syria. Samt å be regjeringen å avslutte eksport av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia, og fremme forslag om å bevilge mer penger for å hjelpe flyktninger fra Afrin i deres nærområder.

Les Moxnes' kronikk om saken: – I dag kan Frp vise at de mener alvor