* Vil bli president * Tar 400.000 for tale * Anklages for rolleblandingDonald Trump jrs drøm: – Ønsker å gå i farens fotspor

VIDEO: Donald Trump ønsker å bli Trump-president nummer to. Men han kan ha ødelagt for seg selv på veien.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump jr. (40) blir stadig mer ytterliggående og profilert på sosiale medier, og er i ferd med å bygge seg en politisk plattform med ett mål for øye: Han har ambisjoner om å bli USAs president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er temmelig sikker på at han ønsker å gå i farens fotspor. Men om det skjer, avhenger jo temmelig mye av seniors videre skjebne som president, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til ABC Nyheter.

– Mye tyder også på at Trump jr. fort kan bli et offer for Mueller-etterforskningen. Det ser faktisk ut til at han har mer å stri med i den sammenheng enn presidenten selv, legger Melby til.

Men i øyeblikket holder Trump junior skyhøy profil, og skyter fra hofta mot motstandere både i sosiale medier og i intervjuer med pro-Trump-medier som Breitbart.

Nylig retwitret han meldinger fra TV-vert Roseanne Barr, som for få uker siden fikk sparken fra tv-kanalen ABC. Barr hevdet at den søkkrike Trump-kritikeren, investoren og filantropen George Soros var en nazist som tystet på andre jøder under krigen, og stakk av med deres formuer. Konsekvens: De ble myrdet i tyske konsentrasjonsleirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han «glemte» å nevne at ungarske Soros på denne tiden var 12 år gammel, og selv på flukt.

Les også: Trumps sønn hadde kontakt med WikiLeaks før valget

Er trekkplaster for republikanere

KALTE JØDE NAZIST: Donald Trump jr. retwitret Roseanne Bars melding der hun kalte farens kritiker George Soros for nazist. Foto: Skjermdump
KALTE JØDE NAZIST: Donald Trump jr. retwitret Roseanne Bars melding der hun kalte farens kritiker George Soros for nazist. Foto: Skjermdump

I dag, tirsdag, er Trump jr. trekkplasteret når den republikanske senatoren Patrick Morrisey fra Vest-Virginia arrangerer storstilt valgkamplunsj for å samle inn penger i forkant av mellomvalget i november.

Prislapp for å delta og møte presidentsønnen. Drøye 44.000 kroner.

I august er junior hovedtaler når kongressmannen Lee Zelding fra New York holder et evenement i sitt fasjonable herskapshus på Long Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zeldin er kjent som en sterk kritiker av spesialetterforsker Robert Mueller.

Nylig ble han med i en gruppe republikanere som krever at det skal opprettes en alternativ granskingskommisjon i FBI og Justisdepartementet.

Den republikanske strategen og tidligere stabssjef i kongressen, Boyd Matheson, sier om juniors presidentambisjoner:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sett fra det republikanske partiets synspunkt, er han helt riktig mann. Han kan være en frontfigur, og han kan gå ut og jakte, sier han til The Guardian.

Samtidig understreker Matheson at mange bare venter på den neste skandalen.

– Han har gjort noe som er langt over grensen uetisk og moralsk, han har brutt lover, gjort ting som vil vokse til store saker, sier han – uten å nevne juniors sidesprang med en realitystjerne, som ifølge kona Vanessa skal ha vært medvirkende årsak til at hun krevde skilsmisse nå i vår.

Den kommer vi tilbake til.

Les også: Avis: Trump Jr. ble lovet skadelig informasjon om Clinton

Alt som er frastøtende

For Donald Trumps eldste sønn er omstridt. Mens han omfavnes av deler av den republikanske høyresiden, representerer han for Trump-motstandere alt som er frastøtende med familien:

Det var han som takket ja til det famøse møtet i Trump Tower i juni i 2016 med den russiske advokaten Natalia V. Veselnitskaya, som angivelig hadde en drittpakke å servere om Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, og hennes påstått suspekte forhold til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det er det du sier, så elsker jeg det, svarte junior til Rob Goldstein, som arrangerte møtet - og troppet opp sammen medTrumps daværende valgkampsjef, nå bedragerisiktede Paul Manafort, og sin svoger Jared Kushner. Advokaten har senere innrømmet at hun var Kreml-informant.

Mens Manafort mandag ble anklaget for forsøk på å påvirke vitner i granskingen av den påståtte russiske innblandingen i presidentvalget.

Møtet har utvilsomt gitt senior grå hår i hentesveisen.

Tatt i løgn fem ganger

Presidenten hevdet i en skriftlig redegjørelse til New York Times, som avslørte møtet i juli 2017, at junior & Co. på møtet i Trump Tower «i hovedsak diskuterte et program om adopsjon av russiske barn» - selv om storavisen satt på hans sønns avslørende eposter.

Uttalelsen, forfattet om bord i Air Force One på vei hjem fra G20-møtet i Tyskland 8. juli, er nå i Muellers søkelys, ifølge nok en New York Times-avsløring. Blant annet fordi Trumps talspersoner og advokater har løyet om at presidenten ikke var involvert i å skrive den hele fem ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Donald Trump jr. forklarer seg til familiens favorit-tv-vert Sean Hannity i hans program på Fox om det famøse møtet med den russiske advokaten i juni 2016 etter at det ble avslørt. Foto: Richard Drew / AP
Donald Trump jr. forklarer seg til familiens favorit-tv-vert Sean Hannity i hans program på Fox om det famøse møtet med den russiske advokaten i juni 2016 etter at det ble avslørt. Foto: Richard Drew / AP

Junior selv sa til Senatets juridiske komité i september at han ikke snakket med sin far om uttalelsen, men at presidenten «muligens kommenterte den gjennom Hicks», ifølge VG.

Og Hope Hicks? Hun var rådgiver for presidenten, men gikk brått av etter å ha forklart seg for Mueller.

At president føler at dette har fått det til å brenne under føttene hans, er det neppe tvil om. Mandag proklamerte han på Twitter at han kan benåde seg selv – men at han ikke har noen grunn til det fordi han ikke har gjort noe galt, og at granskingen er en heksejakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blander forretninger og politikk

Trump jr. er nå sammen med sin lillebror Eric (34) den som styrer familiens forretningsimperium, Trump Organization. Men det er en utbredt oppfatning at det ikke er vanntette skott mellom far og sønner hva angår politikk og business.

Jordan Libowitz er kommunikasjonsdirektør for den juridiske vaktbikkjeorganisasjonen Crew (Borgere for ansvar og etikk i Washington), og er blant flere som hevder presidentfamilien blander forretninger og USAs utenrikspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Libowitz støttes av direktør John Norris og senioranalytiker Carolyn Kenney ved Center for American Progress. Alle viser til pågående interessekonflikter i flere prosjekter i utlandet:

  • Bygging av fire luksuriøse Trump Tower i India, en regjeringsfinansiert vei fra Malaysia til en Trump-eiendom på Bali og flere plutselige tildelinger av varemerkelisenser i Kina – 13 av dem til Ivanka Trump-produkter.
  • De setter også spørsmålstegn ved prosjekter Trump-konsernet har i Saudi-Arabia, Sør-Korea, Dubai og Indonesia, som alle videreføres samtidig med at USA har både handels- og diplomatiske diskusjoner med landene.

Les også: Kina har godkjent 13 av Ivanka Trumps varemerker

– Kjøp deg Trump-tilgang

I forkant av en forretningsreise for junior til India i februar, ble det rykket inn svære annonser på forsiden av riksdekkende, indiske aviser der det ble lovet middag og møte med presidentsønnen dersom man bladde opp, og investerte, i de ulike Trump Towers.

Donald Trump jr. fikk varm velkomst da han ankom Trump Tower i Mumbai i India i torsdag 22. februar 2018. I over en uke hadde indiske aviser hatt store annonser der de lovte investorer i et leilighetskompleks i New Dehli at de skulle få tilbringe fredagskvelden og spise middag med Trump jr. Men først måte de betale, sto det i annonsen. Foto: AP

«Trump er her – er du invitert?» het det.

Velstående indere var ikke i tvil: Slik kunne man kjøpe seg tilgang til USAs president.

– Nonsens! svarte Trump jr. kontant på spørsmål om ikke familien profitterte på farens presidentembete i forbindelse med salget.

Junior håver også inn på å holde taler. Blant annet holdt han én for amerikanske avgangsstudenter i Dubai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For slike oppdrag oppgir hans agent at prislappen starter på 50.000 dollar – vel 400.000 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump jr.-møte med rådgivere til arabiske prinser del av Muellers etterforskning

Yndet plass for rike arabere

Trass i dette, skal Trump-familiens formue ha krympet betraktelig siden presidenten tiltrådte og sønnene overtok styringen – selv om de har til mer enn salt i grøten med en formue anslått til 2,8 milliarder dollar – snaue 23 milliarder norske kroner.

Selv hevder presidenten at han er god for 10 milliarder dollar – 81,5 milliarder kroner. Men han holder som kjent sin selvangivelse hemmelig.

Ifølge Bloomberg er formuen like lav som i 2015. Det siste året er den redusert med rundt 100 millioner dollar – vel 815 millioner norske kroner.

Grunn: Flere av konsernets lokaler på Manhattan står tomme. Nike er blant dem som har sagt opp avtalene med familien. Også golfresorts og deres hoteller i USA seiler i motvind – mens Trump International Hotel i Washington har kraftig oppgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt en yndet møteplass for blant annet lobbyister og konservative republikanere – samt søkkrike gjester fra arabiske land.

Les også: Donald Trump jr. og Vanessa Trump skiller seg

Nektet å snakke med faren

Men forholdet til faren han nå hyller og omtaler i panegyriske vendinger som et geni og USAs redningsmann, har ikke alltid vært like rosenrødt. Som barn skal han ha klaget over at faren aldri var til stede, men bare var opptatt av sine forretninger. Hans tsjekkiske morfar var langt på vei hans farsfigur, og lille Don tilbragte seks til åtte uker i Tsjekkoslovakia sammen med ham hvert år og lærte å jakte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
PÅ BALLEN: New York Yankees manager Billy Martin (til h), møter Donald Trump på Municipal Stadium i West Palm Beach i mars 1988. Lille Don jr. (10) fikk en signert ball av Martin og Yankees eier George Steinbrenner. Foto: Richard Drew / AP

Da Donald junior var 12 år, nektet han å snakke med sin far på et helt år. Grunn: New York Post avslørte Donald Trumps forhold til Marla Maples, som endte med at hans far og mor, Ivana Trump, skilte seg.

For «å skåne barna», ble han og broren Eric sendt til kostskolen The Hill School i Pottstown. Derfra dro han til universitetet Wharton i Pennsylvania og studerte finans og eiendom, i likhet med hel-søsteren Ivanka og halvsøsteren Tiffany, som far hadde fått med Marla Maples.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter droppet han ut ett år, festet hardt og bodde i en trailer i skiparadiset Aspen i Colorado, der han ifølge egne utsagn «jaktet, fisket og livnærte seg som bartender».

Les også: Comey: – Jeg var redd Trump ville lyve

Arrestert i fylla

Han kom hjem den skjebnesvangre måneden september 2001 som 21-åring, og begynte å jobbe for sin far eiendomsmogulen.

– Da barna fylte 21, overleverte jeg dem til faren, og sa: «Her er produktet ferdig», har Ivana Trump uttalt til Vanity Fair.

To år senere introduserte faren ham for milliardærdatteren og modellen Vanessa Kay Haydon, som han giftet seg med i november 2005 på familiens tumleplass Mar-a-Lago i Florida. Paret fikk fem barn på rappen: Kai (2007), Donald III (2009), Tristan (2011), Spencer (2012) og Chloe (2014). Dem deler han hyppig lykkelige familiebilder av på det sosiale mediet Instagram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da barna kom hadde junior, kjent som en utagerende festløve, i likhet med sin far blitt totalavholdsmann etter å ha blitt arrestert av politiet i New Orleans med en solid cocktail av alkohol innabords.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet gikk han inn i familiens forretningsimperium - på alle måter: Han ledet flere byggeprosjekter, ble en av frontfigurene i farens realityshow «The Apprentice» - og ble dommer i missekonkurranser.

Hisset på seg dyrevenner

I 2012 måtte et selskap han hadde startet med to kompiser, Titan Atlas Manufacturing, legge ned driften grunnet manglende skatteinnbetalinger. Siden 2016 har de ligget i rettsstrid med en av kreditorene – i likhet med flere av selskapene i Trump Organization.

Samme år, 2016, hisset han og broren Eric på seg dyrevernere verden over da de poserte i Afrika med en død leopard. Det førte til at «The Apprentice» mistet en av sine hovedsponsorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan forsikre dere om at det ikke var bortkastet, landsbybeboerne ble så glade for kjøttet de fikk og sjelden får mulighet til å spise. De var veldig takknemlige, forsvarte junior seg med på Twitter.

Det er ikke det eneste bildet av ham som har fått dyrevernere og celebriteter til å frese. Andre jakttrofé-bilder inkluderer en alligator, en vannbøffel og en avkappet, blodig elefanthale.

Ut mot flyktninger

En flodbølge av raseri ble også utløst da han under presidentvalgkampen sammenlignet syriske flyktninger med Skittles-drops i alle regnbuens farger (ligner på non stop) i forbindelse med farens løfter om innreiseforbud for folk fra muslimske land.

PROVOSERTE: Denne Twittermeldingen fra Donald Trump jr. provoserte kraftig. Foto: Skjermdump
PROVOSERTE: Denne Twittermeldingen fra Donald Trump jr. provoserte kraftig. Foto: Skjermdump

«Hvis jeg hadde en bolle med Skittles, og kun tre av dem ville drepe deg. Ville du tatt en håndfull?», spurte han retorisk, og utdypet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er problemet vårt med syriske flyktninger».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da «The Big Guy», som han omtaler faren, ble president, overtok han og broren som nevnt forretningsdriften – og svir bokstavelig talt mens jernet er varmt.

Nå planlegger de en hotellkjede kalt «Den amerikanske idé» rettet mot middelklassesegmentet i områder der faren har sin største fanskare. De tre første forventes snart å bygges i sørstaten Mississippi.

Angrep Londons borgermester

I likhet med faren er «Don Jr.» en Twitter-miltraljøse, og peprer det sosiale mediet med ytringer. Men junior tråkket kraftig i salaten i en melding der han angrep Londons borgermester Sadiq Khan etter terrorangrepet i Westminister i mars 2017, der seks mennesker ble drept og over 40 såret.

«Du tuller med meg?! Terrorangrep er del av livet i en storby, sier Londons borgermester Sadiq Khan» skrev presidentsønnen, og la ved et bilde av Khan..

Men sitatet var over seks måneder gammelt, og ble ikke tatt nådig opp på høyt politisk nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er Trump junior utvilsomt sin fars aller største fan og støttespillere – selv om han titt og ofte går over streken. I juni i fjor la han ut over 80 twitter-meldinger rettet mot den sparkede FBI-sjefen James Comey rett før han skulle vitne for kongresskomiteen.

Skilsmisse fra kona

Like etter ble altså hans famøse møte med den russiske advokaten kjent – som nå er blant de heteste temaene i Russland-etterforskningen.

Twitter-tiradene skal være årsak til at han nå ligger i rettsstrid med kona Vanessa etter at hun begjærte skilsmisse fra ham i mars. Hun mottok en større arv fra sin styrtrike far rett før bruddet, og paret skal være dypt uenig om fordelingen – selv om juniors formue er anslått til snaue 2,5 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanessa har sagt rett ut at ektemannens hyppige twitring og hans sidesprang med realitystjernen Aubrey O'Day i 2011 da hun deltok som sanger i «The Apprentice», er blant årsakene til at hun går fra ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Donal Trump jr og Vanessa Trump ankommer med barna for å delta på det årlige eggløpet i Det hvite hus 2. april - få dager etter at bruddet ble kjent. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Nå hevdes det på ryktebørsen at Donald Trump jr. allerede er i et nytt forhold med TV-stjernen Kimberly Guilfoyle fra Trumps-familiens hoffkanal Fox. De er sett sammen flere ganger på fester og i middager. Hun har tidligere vært aktuell i kommunikasjonstaben i Det hvite hus, og hadde en kort affære med Anthony Scaramucci, hissigproppen som kun satt ti dager som kommunikasjonssjef i Det hvite hus før en skandale felte ham.

Les også: Søkkrik TV-vert i Fox blant USAs mektigste: – Han holder Trump-velgerne varme

– Ja, det er hans mål å bli president

Like fullt: Dette ser ikke ut til å svekke glansbildet høyresiden har av 40 år gamle Donald Trump jr. Blant jegere og i våpenfraksjonen National Rifle Association (NRA) har han en høy stjerne. Det er 11,5 millioner jegere i USA, og i likhet med medlemmer av NRA, holder han dem varme med sin støtte til The Second Amendment – retten til å bære våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om junior hardnakket avviser at han vil stille til valg som guvernør i New York – slik flere har spekulert i - mener støttespillerne at han bør innta Det ovale kontor.

Sist måned besøkte Donald Trump jr. Mike Siaperas på hans ranch i Utha. De ble kjent med hverandre under valgkampen, og Siaperas, som er en ivrig jeger og forkjemper for å opprettholde villmarka i USA, får ikke fullrost jr. nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nøler heller ikke overfor The Guardian med å bekrefte at Donald Trump jrs. ambisjon er å bli USAs fremtidige president:

– Ja, det er hans mål. Jeg har ikke snakket med ham om det direkte, men hvis han bestemmer seg for det, blir det den viktigste stemmen jeg noen gang vil gi. Det er mange posører som stiller i politikken – han er ikke det. Han er ekte vare! sier den mektige rancheieren.

Kilder: The Guardian, Blomberg, Business Insider, VG, Breitbart, Center for American Progress, Vanity Fair, The New York Times, People

Les også: Norsk milliardær møtte Scaramucci: – Opptatt av å kommentere andres feil