SV ber Stortinget vedta kritikk mot Bakke-Jensen

Partileder Audun Lysbakken har på vegne av Sosialistisk venstreparti sendt inn kritikkforslag mot forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, etter hans Syria-redegjørelse i Stortinget 2. mai.
Partileder Audun Lysbakken har på vegne av Sosialistisk venstreparti sendt inn kritikkforslag mot forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, etter hans Syria-redegjørelse i Stortinget 2. mai. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV ber Stortinget vedta kritikk mot forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), etter det de mener var en mangelfull redegjørelse om Syria for Stortinget 2. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa SV-leder Audun Lysbakken under partiets landsstyremøte lørdag.

Tirsdag kom det fram at en til da ukjent «alvorlig hendelse» blant norsktrent milits som har kjempet mot IS, førte til at Norge midlertidig avbrøt treningen. Dette ble ikke nevnt i forsvarsministerens Syria-redegjørelse tidligere i mai, noe SV-leder Audun Lysbakken har kritisert.

Nå har SV lagt inn forslag til utenrikskomiteen om at Stortinget må vedta kritikk av Bakke-Jensen fordi han utelot disse opplysningene. Lysbakken sier han har forståelse for at enkelte opplysninger og diskusjoner om utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål ikke kan offentliggjøres.

– Men regjeringen kan ikke la være å offentliggjøre saker som kan være offentlige, bare fordi de er ubehagelig for regjeringen. Da mister både Stortinget og offentligheten muligheten til en opplyst debatt om Norges militære innsats i Midtøsten, sier Lysbakken til NTB under landsstyremøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er en kraftig markering fra Stortinget hvis man vedtar kritikk av en statsråd.

– Og det syns jeg er på sin plass i denne saken, sier han.

Forslaget om kritikk ble sendt inn tidligere i uken, og er enda ikke behandlet i komiteen. Men Lysbakken tror på støtte fra flere partier.

– Det er for tidlig å si noe konkret, men jeg har tro på at flere partier er med på å støtte forslaget. Men dette er ikke avklart, sier han.

Det skal stemmes over kritikkforslaget i Stortinget 13. juni.