Topp, bredde og likestilling i fokus når Røste går løs på ny periode som skipresident

Erik Røste tar gjenvalg som skipresident. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Erik Røste tar gjenvalg som skipresident. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipresident Erik Røste (58) håper Ski-Norge har lagt turbulensen bak seg. Nå vil han ha fokus på sport og kampsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal fortsette arbeidet med å nå våre to hovedmålsettinger, nemlig å være verdens beste skinasjon og en nasjon bestående av skiløpere. For å nå det siste målet blir et fortsatt fokus på norgesturneen viktig. Vi har så langt hatt rundt 400 besøk ut mot klubbene de siste månedene med fokus på Skiforbundets utviklingsmodell, som fokuserer på å ta vare på alle som vil være en del av skisporten. Vi skal også fortsette å jobbe med bedre kjønnsbalanse både nasjonalt og internasjonalt, sier Røste til NTB.

Årets Skiting er lagt til Stavanger. Et av temaene som skal diskuteres er hvordan NSF skal organiseres.

– På Tinget er det et forslag om å sette ned et organisasjonsutvalg. Dette utvalget får som mandat å komme med forslag til fremtidens organisering av Norges Skiforbund. Jeg har store forventninger til dette arbeidet. Jeg tror at tiden er moden for en kritisk gjennomgang på hvordan vi er organisert, sier Røste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stygge minustall

Gjøvik-mannen har vært skipresident siden 2012. Nylig ble han også valgt inn i FIS-styret. Røste varsler et solid kvinneløft i norsk og internasjonal skisport.

– Vi har de to siste årene hatt et bevisst fokus på å bedre kjønnsbalansen både nasjonalt og internasjonalt. Vi er derfor svært fornøyd med at våre tre forslag til kongressen i FIS, gikk igjennom. Nasjonalt har jeg store forventninger til programmet som er igangsatt med 25 kvinner for å få fram flere kvinner i leder- og trenerposisjoner, sier Røste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig la Skiforbundet fram stygge minustall. Hele 14,6 millioner kroner i underskudd, var den dystre fasit for 2017.

– Administrasjonen har iverksatt tiltak som styret så langt er fornøyd med. Styret vil ha ekstra fokus på å unngå røde tall i 2018, sier Røste.

Krevende saker

Unders hans ledelse har det også vært flere vanskelige saker som doping- og astmasakene rundt Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby og kritikk om manglende åpenhet i tillegg til alpinbråk om private sponsoravtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siste tingperiode har vært krevende med flere saker som har tatt både mye tid og utfordret organisasjon, medgir Røste.

– Jeg opplever at vi er en åpen organisasjon, og det jobber vi aktivt med, sier skipresidenten videre.

– Hva har gledet deg mest i gjeldende periode?

– Interessen for skisport er bedre enn på mange år. Dette skyldes den flotte jobben som gjøres i hele Ski-Norge. Dette er fundamentet vårt og grunnen til at vi til stadighet får fram nye topputøvere, svarer 58-åringen.

Ny trøndersøknad?

Nylig tapte Trondheim kampen om å få arrangere ski-VM i 2023. Det mesterskapet tilfalt slovenske Planica. Skiforbundet ønsker at trønderne prøver å sikre seg VM i 2025 i stedet.

– Allerede kommende år skal vi arrangere VM i telemark på Rjukan. Vi jobber aktivt med å søke et VM for ski i paraidrettene i 2021 i Lillehammer. I 2022 skal det arrangeres VM i skiflyging i Vikersundbakken. Fra vår side er det klart at vi ønsker å søke VM i nordiske grener i 2025. Og i løpet av høsten skal skistyret bestemme hvem som skal være Norges kandidat til å søke alpin-VM, sier Røste.

Alpinkampen står mellom Narvik og Kvitfjell/Hafjell.