Nordmenn har høyest sykefravær i Skandinavia

Nordmenn har mer sykefravær enn naboene Sverige og Danmark. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Nordmenn har mer sykefravær enn naboene Sverige og Danmark. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn topper sykefraværsstatistikken i Skandinavia. Virke tror det skyldes sykelønnsordningen i Norge kontra i våre naboland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har i gjennomsnitt 14,8 dager sykefravær i året. Bak oss er svenskene med 11,9 dager, mens danskene kun har 8,5 sykedager i året.

– Selvsagt er ikke nordmenn mer syke enn svenskene og danskene. Det er nødt til å være forskjellene i sykelønnsordningen som er den viktigste årsaken, sier Virke-sjef, Vibeke Hammer Madsen, til VG.

Statistikk fra 2016 viser at andelen av arbeidsstyrken som er syke er 6,3 prosent i Norge, 3,8 prosent i Sverige og 3,6 prosent i Danmark.

Les også: 45 prosent villige til å kutte i sykelønnsordningen

– Det er nesten tabu å ta opp

I Norge dekkes sykelønn i ett år. Arbeidsgiveren dekker de første 16 dagene, før det offentlige dekker resten. I Sverige har man en karensdag hvor de ansatte mister lønn første sykedag. Etter det får de 80 prosent av lønnen. I Danmark er sykepengeutbetalingen 4.245 kroner per uke, men to tredjedeler av danskene har avtaler som gir rett til full lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nesten tabu å ta opp, men vi trenger virkelig en debatt om den norske sykelønnsordningen. Vi er nødt til å lage en bærekraftig sykelønnsordning som gjør at regningen for dagens unge ikke blir for høy å bære i fremtiden, sier Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen til avisen.

Koster Norge 70 milliarder

Virke har regnet på at utgiftene for sykefraværet i Norge er på rundt 69,9 milliarder kroner. 42,6 milliarder er offentlige utgifter, i tillegg til rundt 27 milliarder som bedriftene må ut med.

Madsen mener tiltak, som for eksempel redusert lønn, bør vurderes.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen: – Kutt i sykelønn skaper forskjeller

Trygdevekst gjør Solberg urolig