Putin tar til orde for nulltoleranse for doping

Vladimir Putin ber russiske idrettstopper om å jobbe for nulltoleranse for doping i idretten.
Vladimir Putin ber russiske idrettstopper om å jobbe for nulltoleranse for doping i idretten. Foto: Mikhail Klimentyev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin ba tirsdag russiske idrettsledere om å etablere en kultur med nulltoleranse for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet fra presidenten kommer i forkant av valget av ny leder i Russlands olympiske komité.

Tilliten til russisk idrett har falt kraftig etter avsløringene om organisert, statsstøttet dopingjuks under OL i Sotsji i 2014, og det nasjonale antidopingbyrået RUSADA har siden august 2015 vært suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA).

Nå ber Putin om at det jobbes for å gjenopprette Russlands posisjon i den internasjonale idretten.

– Det er viktig for oss å gjenopprette vår posisjon i den internasjonale idrettsbevegelsen, samarbeide aktivt med internasjonale forbund og fortsette arbeidet med å forbedre effektiviteten i antidopingsystemene våre, sier Putin i en uttalelse på Kremls nettsted.

– Det er nødvendig å prioritere opprettelsen av en kultur for absolutt nulltoleranse for dette negative fenomenet i alle former for trening, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: WADA-rapport: Russerne kjøpte IBU-lederes taushet

Nærmere innrømmelse?

Kreml har konsekvent avvist opplysningene i den mye omtalte McLaren-rapporten, der russerne beskyldes for statsstøttet doping i årene 2011 til 2015. Men noen av Russlands fremste idrettsledere sendte nylig sendt et brev til WADA der de innrømmer «uakseptabel manipulasjon av antidopingsystemet» og «et systematisk dopingprogram».

I brevet beskrives dopingen som «systemisk», men det er ingen innrømmelse av at myndighetene var involvert, noe som var en av de viktigste konklusjonene i WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å godta konklusjonene i McLaren-rapporten har også vært en av de to siste betingelsene for å oppheve suspensjonen av RUSADA.

Ekspert: – Idretten begynner å miste troverdighet

Zjukov skrev under

– Ved første øyekast virker det som de nærmer seg innrømmelse av feilene som er gjort. Jeg håper dette er et vendepunkt, sa WADA-president Craig Reedie etter å ha mottatt brevet, som var signert av Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov, president Alexander Zjukov i landets OL-komité og president Vladimir Lukin i Russlands paralympiske komité.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zjukov går nå av som sjef for OL-komiteen, og Putin takker ham for «hans arbeid med å forsvare interessene til russisk idrett».

Blant kandidatene til å etterfølge Zjukov er de tidligere OL-mesterne Stanislav Pozdnjakov (fekting) og Alexander Popov (svømming).

Aktuelt: Helleland om antidopingsystemet: – Situasjonen er uholdbar