Togrenholdere og verkstedarbeidere i politisk streik

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmer i Norsk Jernbaneforbund er redde for jobbene sine når flere strekninger skal ut på anbud. Tirsdag gikk de ut i politisk streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom klokka 10 og 13 la togrenholdere og verkstedarbeidere ned arbeidet. Mange deltok på en markering utenfor Stortinget med store bannere med påskriften «Ikke ta jobbene våre» og «Nei til løftebrudd».

Bakgrunnen for streiken er at rundt 500 renholdere og vedlikeholdsarbeidere risikerer å miste jobben sin når jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal legges ut på anbud, og det er disse som går ut i politisk streik.

De aller fleste av de togansatte som blir berørt av konkurranseutsettingen, kommer til å bli med over til eventuelt nye selskaper som ledd i en såkalt virksomhetsoverdragelse. Men renholdere og vedlikeholdere er ikke sikret dette, ifølge Jernbanedirektoratet. Dermed er det fritt fram for en ny aktør å velge en annen og rimeligere løsning for renhold og vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett innstilt tog

Streiken fikk ikke så store konsekvenser for togpassasjerene. Et tog fra Oslo til Stavanger om formiddagen ble innstilt, og en avgang fra Oslo til Bergen ble to timer forsinket.

For lokaltog og regiontog på Østlandet blir følgene av streiken små, opplyste pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB før streiken trådte i kraft.

Aktuelt: – Norge trenger 150 nye tog

– Løper fra løftene

Både SV og Ap har uttrykt sympati med de streikende.

– Regjeringen lovet at jernbaneformen ikke skulle gå utover lønns- og arbeidsbetingelser. Nå løper de fra løftene. Streiken er nok et varsel om at Norge nå trenger en ny arbeidslivspolitikk for de mange vanlige arbeidsfolkene. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken gikk i helgen ut og sammenlignet situasjonen innenfor togtrafikken med luftambulansekrisen i nord.

– De eneste som tjener på at renholdere og verkstedarbeiderne kan miste jobben, er selskapene som vinner anbudene, sa SV-lederen.

Aktuelt: Lanserer idé om flygende tog