Oslo Freedom Forum: Halve verdens befolkning lever i diktaturer

Halve verdens befolkning lever i et autoritært regime, hevder leder av Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen. Mandag sparket han i gang en ny konferanse, den tiende i rekken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Halve verdens befolkning lever i et autoritært regime, hevder leder av Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen. Mandag sparket han i gang en ny konferanse, den tiende i rekken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har en rekke land blitt stadig mer autoritære, advarte leder for Oslo Freedom Forum Thor Halvorssen da konferansen åpnet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tiende år på rad har Oslo Freedom Forum (OFF) samlet ledende opposisjonelle og aktivister fra ulike verdenshjørner. Noen av dem kjemper med livet som innsats, og alle for den samme saken: Frihet og likhet for alle.

– Halve verdens befolkning lever i autoritære regimer. Men det er svært lite som gjøres for å bekjempe dette rundt om i verden, konstaterer leder og initiativtaker for OFF, norsk-venezuelanske Thor Halvorssen da konferansen åpnet med en fullstappet pressekonferanse mandag.

Vondt til verre

Han har en lang liste med land der situasjonen har gått fra vondt til verre: Saudi-Arabia, Cuba, Venezuela og Nicaragua er bare noen av eksemplene.

Men det er Kina, sammen med Russland, som er den største trusselen, mener Halvorssen.

Pressekonferanse med Thor Halvorssen t.v og Gary Kasparov og Oslo Freedom Forum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Pressekonferanse med Thor Halvorssen t.v og Gary Kasparov og Oslo Freedom Forum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– I Russland prøver Vladimir Putin å kvele demokratiet, fastslo han på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin er en øyeblikkelig trussel, mens Kina er en langsiktig, strategisk trussel, mener den russiske demokratiforkjemperen og tidligere sjakkmester Garry Kasparov.

Analyse: John Bolton er hauken som dikterer Trump

– Viktigste samling

Han er styreleder i Human Rights Foundation som arrangerer Oslo Freedom Forum, som Kasparov mener er «den ultimate samlingen av dissidenter i verden».

– Her får man ikke bare vage historier, men også deres ansikter. Dette er virkelige historier. Det gir perspektiver. Dette handler ikke om tall, men om mennesker, sier han.

Blant deltakerne er den nordkoreanske avhopperen Yeonmi Park, den unge bloggeren Farida Nabourema fra Togo, Afrikas eldste diktatur, sanger og musiker Mai Khoi fra Vietnam, som er tildelt årets Václav Havel-pris og Maziar Bahari fra Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Kina har utplassert missiler på omstridt øy

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Farlig tid

– Vi lever i en svært farlig tid, konstaterer Bahari.

I Nicaragua har motstand mot Daniel Ortegas stadig mer autoritære regime så langt krevd 76 unge liv, mens 868 er skadd, 431 fengslet og et ukjent antall forsvunnet, fortalte Edipcia Dubón.

Musiker, aktivist og tidligere barnesoldat Emmanuel Jal fra Sør-Sudan – der en borgerkrig har rast siden 2013 – bruker hiphop for å spre sitt politiske budskap. Han er nå persona non grata i hjemlandet.

– Det vi gjør her, er å rette søkelyset mot de mørkeste stedene og slik gjøre ondskapen mindre. I mitt land er du fri til å snakke. Men når du har sagt det du vil si, er du borte.

Yeonmi Park flyktet fra Nord-Korea via Kina og Mongolia i 1997. Nå håper hun at de pågående fredsforhandlingene og møtet med USAs Donald Trump vil gi resultater.

– Men Nord-Korea er ikke bare politikk. 35 millioner mennesker er isolert der, som slaver. Det viktigste Trump kan gjøre, er å sikre at folk får mat, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: I fjor ble 80.000 drevet på flukt fra sitt eget hjem - hver eneste dag

Teknologi som våpen

Ny teknologi og mulighetene til å unngå – eller omgå – overvåking er blant temaene på årets konferanse. I år er det rettet et særlig søkelys mot blokkjeder og bitcoin, teknologier som blant annet gjør det mulig å utveksle informasjon og foreta økonomiske transaksjoner uten å bli sporet opp.

Andre deltakere på konferansen er den kjente korrupsjonsaktivisten Rafael Marques de Morais fra Angola, historiker og blogger Omar Mohammed fra Irak, som rapporterte fra Mosul under IS-okkupasjonen, og Fred og Cindy Warmbier, foreldrene til den amerikanske studenten Otto Warmbier som døde i fjor etter 17 måneders fangenskap i Nord-Korea.

Aktuelt: Ottos mamma vil ydmyke Nord-Korea