Til Alsters for å møte idyll og poeten Fröding

Dette er den velstelte hagen på Alsters Herrgård øst for Karlstad.
Dette er den velstelte hagen på Alsters Herrgård øst for Karlstad.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonaldikteren skrev 400 dikt tross alkoholmisbruk, traumer og nerveproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ALSTERS HERRGÅRD, KARLSTAD (KingGoya.no): Sverige har et rikelig utvalg av noe Norge ikke har for mange av, nemlig herregårder. En slik historisk gård er Alsters Herrgård i utkanten av Karlstad, en gård fra 1700-tallet i en vakker natur med utsikt over innsjøen Vänern, med stier, strand og fuglesang – og et sted med historie.

På Alsters kan du både oppleve idyllen i friluft og møte den svenske poeten Gustaf Fröding inne i andre etasje. Det var her han kom til verden i 1860 og senere ble minnegården etter dikteren som ble kjent og kjær – og som uttrykte seg fra svart melankoli til folkelig humor. Fröding ble akseptert som en stor dikter mens han levde og var noe så uvanlig som en velstående poet. Vel, livsstilen til dikteren var av en slik karakter at han klarte å bruke opp alle pengene innen han døde, kun 50 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Gustav Fröding (1860-1911) in 1896. Foto: Gyldendals historiske portrettarkiv
Gustav Fröding (1860-1911) in 1896. Foto: Gyldendals historiske portrettarkiv

Idyllen i området rundt Alster Herrgård er blitt beskrevet i flere av diktene til Gustaf Fröding, som dette fra «Det er skimmer i molnen och glitter i sjön»:

Det er skimmer i molnen och glitter i sjön,
det er ljus över stränder och näs,
och omkring står den härlige skogen grön,
bakom ängarnas gungande gräs.

Hans liv og dikt

Jeg ble med Fröding-ekspert Sandra Warnqvist på en guidet tur gjennom bygningen, og på et måte også en reise gjennom dikterens liv og historie på godt og vondt. Utstillingen vises med et biografisk rom i sentrum mens andre rom skildrer perioder av hans liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gustafs barndom var idylliske somre, men senere også personlige traumer som påvirket ham både som person og dikter. Han skrev nærmere 400 dikt og jobbet i perioder i avisen Karlstads-Tidningen. Det var mange vakre kvinner i hans liv, Gustaf hadde lett for å forelske seg – i alt og alle fra herregårdskvinner til prostituerte, forteller Sandra Warnqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessuten var han glad i alkohol og festlige lag, og det var nok dette som gikk ut over hans helse. De siste 15 årene av sitt liv var Fröding mye på sykehus, og blant annet to år på sanatoriet Suttestad ved Lillehammer.

Les også: Familieferie: Vi tester Tysklands største senter

(Saken fortsetter under)

Tapetrummet på Alsters Herrgård, med tapet hentet fra Paris.

Populær gård

Herregården er en kulturarv og et populært sted å besøke for befolkningen i Värmland. Mange nordmenn tar også turen innom i sommersesongen for å nyte et bedre måltid i kafeen, vandre på romantiske stier – bli med på omvisning eller et program som ofte passer både for barn og voksne. Tre ganger om dagen kan du oppleve guidet tur og en emosjonell reise gjennom Gustaf Frödings liv og få et levende bilde av hans liv og diktning.

Les også: Slik cruiser du med to barn til fire land

To verdener

Gustaf Fröding hadde et melankolsk sinn og komplisert forhold til kvinner, og endte sitt liv uten ekteskap. Ved siden av misbruk av alkohol led han også av hallusinasjoner og nerveproblemer, men til tross for alle problemer hadde han en betydelig produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fröding levde i to verdener, en virkelig og en fiktiv tilstand. De to møttes aldri andre steder enn i hans dikt.

– Han var en bohem som skrev folkelig, men også en som ofte manglet selvtillit og tok med seg motgang og personlige problemer inn i diktningen, forteller Warnqvist.

Om sykdom og alkohol skrev Fröding noe om dette i diktet «Flickan i ögat»:

Jag är en grop med utbränt kol
av innebrända lustar,
jag pustar eld med alkohol,
det flammar, när jag pustar.

Les også: Spagetti og kjøttruller – Tysklands matvaner lever

(Saken fortsetter under)

Kafé med uteservering i idylliske omgivelser.

Provokatøren

Gustaf Fröding var en provokatør av rang, en skandalepoet som blant annet jobbet for almen stemmerett og seksuell opplysning. Men diktet «En morgondröm» ble for mye for datidens Sverige og høsten 1896 ble Fröding tiltalt, men senere frikjent av domstolen, for dette diktet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Själ i flamma, blod i dans,
han var hennes, hon var hans,
han blev hon, hon blev han,
ett och allt och tvenne,
när hans unga makt av man
trängde in i henne.

Nasjonaldikter

Til tross for skandaler og et utsvevende liv, var Gustaf Fröding en meget elsket poet mens hans levde og enda mer i våre dager som Sveriges nasjonaldikter. Da Fröding døde i februar 1911 ble han fulgt til seremonien av 200.000 mennesker langs gatene til Klara kyrkja i Stockholm, før han deretter ble gravlagt i Uppsala.

Les også: Øltest i Karlstad: Små bryggerier – stor kultur

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no