Kilde: USA vurderer å kutte FN-støtte etter palestinsk medlemskap

USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vurderer å kutte støtten til to FN-organisasjoner og Kjemivåpenkonvensjonen etter at Palestina har blitt medlem av dem, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske lovverket hindrer USA i å støtte FN-organisasjoner og andre tilknyttet FN som tillater palestinsk medlemskap, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– USA har holdt en konsekvent posisjon som sier at palestinske forsøk på å slutte seg til internasjonale organisasjoner er premature og vil virke mot sin hensikt, sier tjenestemannen ifølge byrået.

I FN har Palestina status som observatørstat, til tross for at de okkuperte palestinske områdene aldri har utgjort noen fungerende, uavhengig stat.

Observatørstatusen gjør det mulig å søke om medlemskap i FN-organisasjoner. Onsdag opplyste FN at Palestina er blitt medlem av handelsorganisasjonen UNCTAD og UNIDO, som jobber med industriell utvikling.

I tillegg har palestinerne sluttet seg til Kjemivåpenkonvensjonen – den internasjonale avtalen om forbud mot utvikling, produksjons og langring av kjemiske våpen. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) jobber med å sørge for at avtalen overholdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestina ble i 2011 medlem av UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur. I fjor valgte USA og Israel å trekke seg helt ut av organisasjonen.

USA flyttet nylig den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, som har vakt kraftige reaksjoner fra palestinere, samt massiv internasjonal kritikk ettersom deler av byen er okkupert.